zaterdag, 19. januari 2008 - 15:27

Afscheids-activiteiten vliegbasis Soesterberg uitgesteld

Soesterberg

Het initiatief van Stichting Vaarwel Vliegbasis Soesterberg (VVS) om met tal van activiteiten waardig afscheid te nemen van het militaire vliegveld Soesterberg is uitgesteld naar een nog nader te bepalen moment. Dit zijn de burgemeester van de gemeente Soest, de Commandant van Vliegbasis Soesterberg van de Koninklijke Luchtmacht en de voorzitter van de Stichting VVS overeengekomen.

De activiteiten kunnen niet, zoals Stichting VVS graag wilde, plaatsvinden in het voorjaar van 2008. Eén van de redenen daarvoor is de verlenging van de missie in Afghanistan, die grote invloed heeft op de werkzaamheden op de vliegbasis. Ook de latere fysieke verhuizing van de transporthelikopters van de Koninklijke Luchtmacht, gehuisvest op de vliegbasis Soesterberg, naar de vliegbasis Gilze-Rijen speelt een belangrijke rol.

Beide maken het organiseren van afscheidsactiviteiten op het vliegveld de komende maanden onmogelijk. Stichting VVS, gemeente Soest en Vliegbasis Soesterberg hebben nauw overleg over een nieuwe datum en een gepast programma waarmee omwonenden afscheid kunnen nemen van de vliegfunctie van Soesterberg.

Hoewel de vliegfunctie van Soesterberg vervalt, blijft een deel van de basis wel een Defensiecomplex. Circa 1400 medewerkers blijven werkzaam op deze militaire basis in verschillende ondersteunende diensten van Defensie. Het definitief vertrek van de militaire vliegfunctie is een gedenkwaardig moment voor het dorp Soesterberg. Soesterberg is wereldwijd bekend als de bakermat van de militaire luchtvaart in Nederland en de aanwezigheid van het vliegveld heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de identiteit van het dorp.
Provincie:
Tag(s):