woensdag, 26. maart 2008 - 22:06

Afvalcontainers in Zeegse niet gecertificeerd

Zeegse

Vorige week zijn de drie ondergrondse afvalcontainers die vorig jaar juli in Zeegse zijn geplaatst, geïnspecteerd door Verispect. Verispect is de instantie die namens de Rijksoverheid toezicht houdt op o.a. de naleving van de Metrologiewet (regels voor meten en meetinstrumenten) – het voormalige IJkwezen. Verispect heeft geconstateerd dat het gewichtregistratiesysteem in de containers nog niet is gecertificeerd. Dat laatste is volgens de wet nodig om inwoners kosten in rekening te mogen brengen voor het weggooien van afval in de containers.

Daarom heeft de gemeente besloten om inwoners van Zeegse geen kosten in rekening te brengen voor de in de containers weggegooide kilo’s afval totdat de containers over de juiste certificatie beschikken. Al betaalde kilo’s worden terugbetaald. Het vastrecht, dat niet is gebaseerd op het aantal aangeleverde kilo’s, moet wel betaald worden.

Tynaarlo was de tweede gemeente in Nederland waar containers van dit type geplaatst werden. Ze waren op dat moment zo nieuw op de markt, dat de certificatie nog niet helemaal rond was. Hoewel certificatie op dat moment een formaliteit leek, lukte het de leverancier niet de gestelde termijn te halen.

Van de diftarcontainers van deze leverancier is één exemplaar inmiddels gecertificeerd. Om de containers in Zeegse voor certificatie in aanmerking te laten komen moeten ze in overeenstemming gebracht worden met het gecertificeerde model. Daarvoor zijn enkele technische aanpassingen nodig. Vervolgens moet een onafhankelijke instantie ze keuren en certificeren. Met de leverancier is nu afgesproken dat dit voor 1 mei gebeurt.
Provincie:
Tag(s):