donderdag, 31. juli 2008 - 9:58

Afzetprijzen industrie hoger door dure olie

Den Haag

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie lagen in juni 12 procent hoger dan een jaar eerder. In mei was er al een toename met bijna 11 procent. De toename van de afzetprijzen komt vooral door de sterk opgelopen olieprijzen. De stijging van de afzetprijzen van de Nederlandse industrie halveert als de aardolie-industrie buiten beschouwing wordt gelaten.

Een vat North Sea Brent olie, in dollars, was in juni 90 procent duurder dan in juni 2007. In euro’s was er een prijsstijging van 62 procent. Deze toename was minder fors omdat de dollar ten opzichte van de euro minder waard is geworden. Bij de aardolieverwerkende industrie lagen de afzetprijzen in juni ruim 48 procent hoger dan een jaar eerder.

In de chemische industrie rekenden de fabrikanten ruim 11 procent meer voor hun producten dan een jaar eerder. De afzetprijzen van de voedingsmiddelenindustrie stegen met 10 procent eveneens sterk. Producten van de basismetaalindustrie waren bijna 2 procent duurder dan in juni 2007. Na maanden van prijsdalingen stegen de prijzen in deze bedrijfstak in mei en juni weer.

Ten opzichte van mei 2008 stegen de afzetprijzen in juni met 1,5 procent. De prijzen van in Nederland afgezette goederen stegen minder hard dan die van geëxporteerde producten.
Categorie:
Tag(s):