donderdag, 26. juni 2008 - 13:12

Agent overleden na hulp bij speedboot-ongeval

Een 57-jarige medewerker van de waterpolitie is 19 juni overleden aan vermoedelijk de ziekte van Weil. Dit melden het Korps landelijke politiediensten (KLPD) en de GGD Friesland.

De medewerker van de KLPD heeft de infectieziekte opgelopen bij de afhandeling een dodelijk ongeval met een speedboot op 7 juni op het Prinses Margrietkanaal in Friesland. Het slachtoffer is afgelopen woensdag gecremeerd, aldus woordvoerder Frans Zuiderhoek van het KLPD.

Ook een brandweerduiker, die bij de actie betrokken was, had de symptomen van Weil. Hij werd direct in een ziekenhuis onder behandeling gesteld, maar is inmiddels genezen.

Naar aanleiding van een tweetal verdenkingen van de Ziekte van Weil hebben de hulpdiensten voorzorgsmaatregelen genomen. Alle hulpverleners die bij het incident aanwezig zijn geweest zijn inmiddels geïnformeerd over de verdenking en de symptomen van de Ziekte van Weil.

Ziekte van Weil

De Ziekte van Weil is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie en wordt ook wel de rattenziekte genoemd. Personen die in aanraking komen met oppervlaktewater lopen een risico. Per jaar zijn er in Nederland gemiddeld 30 vastgestelde gevallen van leptospirose. De incubatieperiode is 2 tot 30 dagen en gemiddeld 7 tot 12 dagen.

Ziekteverschijnselen van ziekte van Weil

De ziekte begint met een plotselinge hoge koorts van 39-40 graden Celcius. Het kan eerst een griepachtig beeld met koude rillingen, rode ogen, buikpijn, braken en spierpijn geven. Met name spierpijn in de kuiten is een belangrijk ziekteverschijnsel. Ook is er vaak sprake van een ernstige hoofdpijn.
Provincie:
Tag(s):