dinsdag, 19. februari 2008 - 13:32

Agent vrijuit na schietincident Ondiep

Utrecht

Het openbaar ministerie Utrecht heeft geconcludeerd dat de agent die op 11 maart 2007 de heer Mulder in de wijk Ondiep dodelijk verwondde, heeft gehandeld uit noodweer. Hij zal daarom niet worden vervolgd. Dit maakt het OM dinsdag bekend.

Op zondag 11 maart 2007 om tien voor negen ’s avonds vindt er een vechtpartij plaats in de Boerhaavelaan in Utrecht tussen een groep jongeren en een aantal buurtbewoners.

Een van hen is de heer Mulder. Na een melding gaan twee agenten op een dienstmotor ter plaatse. Op de Boerhaavelaan – hoek Thorbeckelaan vindt er een confrontatie plaats tussen de agent en de heer Mulder. De heer Mulder bedreigt een van de agenten met een mes, waarna de agent zijn dienstpistool trekt en schiet. De heer Mulder wordt geraakt en overlijdt aan de verwondingen.

Direct na het gebeuren is de Rijksrecherche een onderzoek gestart. Dit onderzoek heeft zich geconcentreerd op het schietincident. Doel was om duidelijkheid te krijgen over de toedracht van het incident zodat beoordeeld kan worden of het gebruik van geweld rechtmatig is geweest. Het onderzoek naar de vechtpartij is aanvankelijk gedaan door politie Utrecht en vanaf 18 maart door politie Amsterdam-Amstelland.

In de loop van het onderzoek naar het schietincident is de betreffende agent aangemerkt als verdachte om hem bij de rechter-commissaris te kunnen horen. Daarnaast zijn diverse getuigen gehoord, is er forensisch onderzoek geweest en heeft er op 1 november 2007 een reconstructie plaatsgevonden. Uit het onderzoek blijkt dat de enigen die getuigen zijn geweest van het schietincident de twee agenten zijn geweest. De andere getuigen waren wel dichtbij maar hebben zelf niets gezien.

Uit het forensisch onderzoek is komen vast te staan dat er een maal is geschoten, dat de heer Mulder door dit schot is overleden, dat de schootafstand een halve tot anderhalve meter was en dat de heer Mulder het mes waarmee de agent is bedreigd, in handen heeft gehad.

De politie houdt dinsdag de mobiele eenheid achter de hand in Ondiep. Volgens een woordvoerder van de politie is dit uit voorzorg en worden geen problemen verwacht. „Vorig jaar kwamen er veel mensen van buitenaf naar Utrecht. Ze hebben toen veel rotzooi getrapt voor de bewoners.� Dit soort nieuws kan weer een aanzuigende werking, aldus de woordvoerder.
Provincie:
Tag(s):