woensdag, 13. augustus 2008 - 14:32

Agente niet vervolgt dodelijk schietincident politiebureau

Rotterdam/Amsterdam

De politieagente die in oktober 2007 in een Amsterdams politiebureau een 22-jarige man dood schoot, zal niet worden vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Rotterdam besloten. Het OM heeft woensdag de nabestaanden, de agente en het korps Amsterdam-Amstelland over de beslissing ingelicht.

Het schietincident vond plaats op 14 oktober in het politiebureau aan het August Allebéplein in Amsterdam. De 22-jarige man, die ’s ochtends weggelopen was uit het psychiatrisch ziekenhuis waar hij verbleef, meldde zich rond het middaguur bij de balie. De agente liep ernaartoe om hem te woord te staan, toen de man plotseling een mes pakte en over de balie sprong. De politieagente vluchtte verder het bureau in.

De man achtervolgde haar waarbij hij haar enkele malen raakte met het mes. In een andere ruimte haalde hij haar in, waarna een worsteling ontstond. Collega’s probeerden de vrouw te ontzetten en de man aan te houden. Daarbij raakte ook een andere agent gewond. Tijdens de worsteling schoot de agente, waarbij de 22-jarige man dodelijk gewond raakte.

De Rijksrechere stelde een onderzoek in naar het incident, onder leiding van het OM in Rotterdam. Op grond van dat onderzoek heeft de officier van justitie nu besloten geen vervolging in te stellen. Het schieten door de politievrouw gebeurde conform de ambtsinstructie. Pogingen om de man anders dan door gebruik van een vuurwapen onder controle te krijgen waren op dat moment – zonder gevaar voor eigen leven- redelijkerwijs niet meer denkbaar.

De nabestaanden kunnen bezwaar aantekenen tegen de beslissing van de officier bij het gerechtshof in Amsterdam.
Provincie:
Tag(s):