donderdag, 30. oktober 2008 - 20:44

Agenten niet vervolgd voor overlijden Eindhovenaar

Den Bosch

De hoofdofficier van het Openbaar Ministerie in Den Bosch heeft, op grond van de onderzoeksresultaten van het Rijksrechercheonderzoek naar de dood van een 51-jarige man uit Eindhoven, geoordeeld dat de twee politieambtenaren niet strafrechtelijk zullen worden vervolgd. Dit heeft het Openbaar Ministerie donderdag bekend gemaakt.

Op 7 augustus 2008 werd door de politieambtenaren van de politie Brabant Zuid-Oost op verzoek van de Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven (GGzE) assistentie verleend bij het overbrengen van een verwarde man van diens woning in Eindhoven naar psychiatrisch ziekenhuis ‘De Grote Beek’ te Eindhoven. Aangezien de GGzE verwachtte dat de man zich tegen zijn overbrenging zou verzetten, werd de politie vooraf verzocht daarbij assistentie te verlenen.

In de woning van de man verzette de man zich hevig tegen de politieambtenaren, waarna deze besloten de handen van de man te boeien. Door het hevige verzet lukte dit aanvankelijk niet en werd door de politieambtenaren pepperspray gebruikt om het verzet te breken. Kort nadien constateerden de politieambtenaren dat de gezondheidstoestand van de man snel achteruit ging. Daarop hebben zij de handboeien verwijderd, een ambulance besteld en de man gereanimeerd totdat het ambulance-personeel deze taak kon overnemen.
Kort daarop stelde het ambulancepersoneel de dood van de man vast.

Onderzoek van de Rijksrecherche én sectie op het stoffelijk overschot wijzen uit dat de politieambtenaren correct hebben gehandeld en dat er geen causaal verband kan worden aangetoond met het overlijden van de man. Van enig strafbaar feit is niet gebleken. Er zal dan ook geen strafvervolging worden ingesteld tegen de betrokken politieambtenaren.
Provincie:
Tag(s):