maandag, 3. november 2008 - 13:20

AID neemt 66 honden in beslag

Midden-Limburg

De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft afgelopen vrijdag 31 oktober 66 honden in beslag genomen bij een hondenfokker in Midden-Limburg. De fokker hield 80 honden, pups en volwassen dieren, onder erbarmelijke omstandigheden. Dit heeft de AID maandag 3 november bekendgemaakt.

De honden hadden geen droge ligplaats en lagen in hun uitwerpselen. Voor veel honden was onvoldoende drinkwater beschikbaar. Een ingeroepen dierenarts van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft geconstateerd dat het merendeel van de honden in zeer slechte conditie is en dat de huisvesting volstrekt ontoereikend is.

Besloten is om 66 honden af te voeren naar een opvangadres. Daar krijgen de honden een geschikte huisvesting en de juiste verzorging. De overige 14 honden die bij de fokker blijven, hebben geschikte hokken en verkeren in redelijke conditie.Tegen de houder van de honden is proces-verbaal opgemaakt.

Aanleiding van de controle bij de fokker was een klacht van een gedupeerde koper. Hij meldde zijn verhaal bij de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) die de zaak heeft overgedragen aan de AID. De AID zal nadrukkelijk toezien op de nog aanwezige honden. De lege hokken mogen niet worden gebruikt voordat ze op orde zijn gebracht.

De AID heeft de controle op illegale handel in honden tot speerpunt benoemd. De AID verzamelt en analyseert klachten, meldingen en internetinformatie. Op basis hiervan voeren gespecialiseerde teams controles uit op locaties waar honden onder slechte omstandigheden gehouden worden of waar sprake is van illegale activiteiten op het gebied van hondenfokkerij en hondenhandel. De AID werkt hierin samen met de LID en de VWA.
Provincie:
Tag(s):