vrijdag, 29. augustus 2008 - 9:23

'AIVD infiltreerde Iran'

Amsterdam

De Nederlandse inlichtingendienst AIVD heeft de afgelopen jaren een ultrageheimen operatie laten uitvoeren in Iran met als doel infiltratie en sabotage van de wapenindustrie in de islamitische republiek. Dit meldt de Telegraaf vrijdag.

Volgens goed ingelichte bronnen van de krant, zullen de Amerikanen binnenkort een luchtaanval op Iran uitvoeren. Dit zal gaan gebeuren met onbemande vliegtuigen. Daarbij zullen ook doelen worden gebombardeerd die in verband staan met de Nederlandse spionageactie.

Een van de betrokken agenten, die onder supervisie van de AIVD wist te infiltreren binnen de Iraanse industrie, is onlangs teruggeroepen omdat de VS de 'aanval' wil openen.

Een woordvoerder van de AIVD wilde vanochtend niet reageren op het verschenen krantenartikel.

Teheran werkt vermoedelijk aan een atoombom en weigert gehoor te geven aan de eisen van het Westen om te stoppen met het verrijken van uranium.

Tot de potentiële doelwitten behoren naar verluidt niet alleen nucleaire fabrieken, maar ook militaire installaties.

De verzamelde informatie van de AIVD is de afgelopen jaren gedeeld met de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Zo konden leveringen aan Iran worden gesaboteerd en tegengehouden. Het ging om onderdelen voor raketten en lanceerinstallaties, aldus de bronnen.
Provincie:
Tag(s):