dinsdag, 11. november 2008 - 15:33

AIVD waarschuwt Nederlanders voor spionage

Rijswijk

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) waarschuwen dinsdag alle Nederlanders voor spionagerisico’s.

Volgens de twee diensten is het aantal landen dat spionage-of inlichtingenactiviteiten ontplooit is gegroeid.

“Het risico van spionage komt niet langer alleen van de ‘bekende vijand ’ van de Koude Oorlog,,maar ook vanuit landen die niet aan het oude vijandbeeld beantwoorden. Daarnaast is het aantal beschikbare middelen,waarmee vaak ongemerkt informatie verzameld kan worden, met de ontwikkeling van de technologie sterk toegenomen.Kortom, het risico van spionage vanuit het buitenland is meer gegroeid dan afgenomen�.

Gezamenlijk hebben de inlichtingendiensten vandaag een folder uitgebracht waarin wordt gewaarschuwd voor spionagerisico’s bij het reizen naar het buitenland. De brochure ‘Spionagerisicio’s bij reizen naar het buitenland’, is specifiek bedoeld voor iedereen die vanuit functie of privé-leven de beschikking heeft over gevoelige informatie die interessant kan zijn voor andere landen.

Hoeveel Nederlanders er jaarlijks worden bespioneerd is niet bekend. Volgens een zegsvrouw van de AIVD zijn er geen cijfers voorhanden, maar genoeg verhalen.

De folder maakt reizigers bewust van de gevaren en geeft bovendien nuttige tips over hoe men spionage kan voorkomen.
Provincie:
Tag(s):