woensdag, 16. april 2008 - 22:38

Ajax blijft kansrijk na winst in Euroborg

(Elfvoetbal) Ajax heeft woensdagavond het lastige uitduel tegen FC Groningen met 2-1 weten te winnen. Notabene ex-Groningers Rasmus Lindgren en Luis Suárez zorgden voor de Amsterdamse productie. Matías Cahais scoorde namens de noorderlingen.

De verliezende coach Ron Jans verklaarde na afloop met de nederlaag te kunnen leven: "Ajax was het gelukkigst. We hebben in deze intensieve wedstrijd heel goed gevoetbald. Wij bepaalden het spelbeeld en niet Ajax. Ik heb echt genoten," aldus Jans na afloop.

De Groningers begonnen voortvarend en toonden weinig ontzag voor de Amsterdammers. Met de hulp van het fanatieke thuispubliek werd met een beginoffensief getracht het doel van Ajax al vroeg onder vuur te nemen. Evgeniy Levchenko deelde als eerste een speldenprikje uit. Een uitstekende voorzet van rechtsback Sepp de Roover werd door de middenvelder een halve meter over het doel gekopt. Kort hierna zag Mark Jan Fledderus zijn spectaculaire omhaal in de handen van doelman Maarten Stekelenburg belanden.

De Groningse storm was er eentje van korte duur. Ajax kreeg na een kwartier voetballen via Luis Suarez zijn eerste kans. De Uruguayaan trok naar binnen en schoot de bal richting de lange hoek. Doelman Van Loo kon de bal met enige moeite keren. Drie minuten later vond Suarez opnieuw de Groningen-goalie op zijn weg. De toegekende hoekschop werd kort genomen, waarna aanvoerder Edgar Davids de bal voor het doel trok. Ex-Groninger Rasmus Lindgren (18e minuut) kon geheel vrijstaand de bal in de lange hoek raak koppen. Berry Powel schoot vrijwel direct hierna een vrije trap rakelings naast het doel.

Ook een prachtige Groningse aanval dwong Stekelenburg niet zijn duikcapiciteiten op de proef te stellen. Ditmaal schoot Fledderus naast het doel. De groen-witte opleving bleek van korte duur. Na een half uur voetballen vergat Huntelaar, topscorer van de Eredivisie, de score te verdubbelen. Ditmaal kwam de bal bij toeval tegen Van Loo aan.

De ploeg van trainer Ron Jans was tot aan de rust geen schim van de ploeg die nog zo goed aan de wedstrijd begon. In blessuretijd van het eerste bedrijf beging de geirriteerde Bruno Silva een grove overtreding op oud-ploeggenoot Fledderus. De vrije trap van De Roover werd door Cahais tegen de touwen gekopt: 1-1. Zo werd Silva, die de gehele wedstrijd uitgefloten werd, dubbel gestraft.

Na de thee begon Groningen, net als de eerste helft, fel aan het tweede bedrijf. Dit keer wist de thuisploeg wel kansen te creëeren. Een kopbal van Kolder belandde op de lat, waarna Fledderus zijn afstandschot maar net van de kruising zag afdraaien. In de tussentijd had Van Loo zijn ploeg met twee prima reddingen op de been weten te houden.

De thuisploeg begon achterin steeds meer ruimte weg te geven. De werd Groningen 24 minuten voor tijd fataal. Invaller Rommedahl wist uit een counter de bal voor het doel te trekken, waarna Suarez van dichtbij de bal simpel binnenschoot: 1-2.

Vijf minuten later kopte Huntelaar op doel, maar het was wederom uitblinker Van Loo die bewees over prima duikcapiciteiten te beschikken. Dit was meteen ook het laatste wapenfeit van de wedstrijd. Ajax speelde het duel volwassen uit en kwam niet meer in gevaar.

Door de overwinning hebben de Amsterdammers nog altijd kans op het behalen van de 30ste landstitel in de clubhistorie. Als Ajax zondag in eigen huis wint van Heracles Almelo en PSV verliest bij Vitesse, mogen de mannen van trainer Adrie Koster zich de nieuwe landskampioen noemen.