zaterdag, 1. november 2008 - 22:24

Ajax countert in Enschede naar driepunter

(Elfvoetbal) Voor de vierde keer op rij is Ajax er in geslaagd een competitieduel te winnen. Zaterdagavond waren de Amsterdammers in Enschede te sterk voor FC Twente. In een bepaald niet hoogstaande wedstrijd bleken treffers van Siem de Jong en Rasmus Lindgren voldoende voor de beslissing: 0-2. Dankzij die zege komt Ajax uit op een puntentotaal van negentien. Dat is op dit moment meer dan alle andere Eredivisieclubs. Het team van trainer Marco van Basten is FC Twente nu dan ook voorbij op de ranglijst.

Vooral het lage aantal doelpunten dat de Amsterdammers de laatste weken te verwerken krijgen, is opvallend. Afgelopen week slaagde Heracles Almelo er nog in te scoren tegen Ajax (in Almelo werd het 3-1 voor de ploeg uit de hoofdstad), maar FC Twente (2-0 voor Ajax), NEC (2-0) en FC Groningen (1-0) stapten tegen de Randstedelingen doelpuntloos van het veld af.

Ajax ging in Enschede brutaal van start, maar zakte al snel terug. Veertig minuten lang kregen de voetballers uit Amsterdam geen enkele kans, maar gaven ze ook bijna niets weg. In de veertigste minuut was het plotseling raak. Na een actie van Javier Martina, die voor het eerst in zijn loopbaan een basisplaats kreeg bij Ajax, kon middenvelder Siem de Jong van dichtbij afronden: 0-1.

Na de pauze was het spelbeeld volslagen anders. Ajax leunde achterover en liet FC Twente komen. Dat leverde een heuse kansenregen op. Na iets minder dan een uur spelen kwamen de Amsterdammers ontzettend goed weg. Vleugelspits Eljero Elia van FC Twente werd in het strafschopgebied aangetikt door Ajax-speler Gabri, maar besloot zijn actie door te zetten om vervolgens een slap schot af te leveren. Was hij naar de grond gegaan na de charge van de Spanjaard, dan had hij vrijwel zeker een penalty gekregen van scheidsrechter Roelof Luinge.

Met nog iets minder dan een kwartier op de klok hadden de bezoekers opnieuw geluk. Een bal viel voor de voeten van invaller Stein Huysegems, waarop de Belg een prima poeier afleverde. De bal -- keihard geschoten -- stuiterde via de lat van het Ajax-doel weer terug in het veld. Die bijna-treffer leek voor de manschappen van Steve McClaren alleen maar een extra reden om het doel van Ajax onder vuur te nemen. Daar kwam het nauwelijks van. Van Basten had spits Klaas Jan Huntelaar twintig minuten voor tijd naar de kant gehaald, om de oersterke middenvelder Evander Sno in het veld te kunnen brengen. Met die jeugdinternational in de gelederen bleek de muur die Ajax had opgebouwd niet te slechten voor de Tukkers. Sterker nog: in de blessuretijd van de wedstrijd verdubbelde Ajax de score. Een scherp uitgevoerde counter van Ajax werd bekroond door gelegenheidsaanvoerder Rasmus Lindgren. Hij wipte de bal bekeken over de uitgekomen keeper Sander Boschker van FC Twente heen.

De nederlaag tegen Ajax betekent voor FC Twente het einde van een geweldige reeks. De laatste vier wedstrijden wisten de Tukkers te winnen zonder tegendoelpunten te incasseren. NAC Breda ging voor de bijl (0-1 in Breda), Vitesse werd geklopt (0-2 in Arnhem), Racing Santander werd verslagen (1-0 in de UEFA Cup) en Heracles Almelo kon in een derby in Enschede niet tegen het team van trainer Steve McClaren op (2-0).
Categorie:
Tag(s):