zondag, 20. april 2008 - 16:42

Ajax mag zich op gaan maken voor play-offs

(Elfvoetbal) Een Amsterdamse stunt is uitgebeleven. PSV is landskampioen en Ajax mag zich gaan opmaken voor de play-offs. De Amsterdammers versloegen Heracles Almelo weliswaar met 5-1, maar PSV werkte niet mee en won met 1-0 van Vitesse.

"We wisten dat dit kon gebeuren," reageerde een nuchter ogende trainer Adrie Koster van Ajax, die ook sportief bleef. "Ik wil PSV bij deze feliciteren met het behalen van het landskampioenschap."

Ajax speelde in de eerste helft voetbal van hoog niveau. Met goed combinatiespel werd Heracles de wil opgelegd en dat zorgde ook voor de nodige kansen en doelpunten. Al in de vierde minuut scoorde smaakmaker Luis Suárez. Een vrije trap van Kenneth Perez belandde op het hoofd van de Uruguayaanse spits, die vrij kon binnenkoppen.

Die twee Ajacieden hadden ook een hoofdrol bij de tweede treffer, amper een kwartier later. Na een goede een-twee kon Perez de bal simpel in de hoek schuiven; 2-0. Heracles was zeker niet ongevaarlijk. Het grote probleem was alleen dat de Almelose aanvallers het te mooi wilden doen. In plaats van een schot werd te vaak nóg een pass gegeven, zodat er een Amsterdamse voet tussen kon komen.

Jan Wuytens had de grootste kans voor Heracles in de eerste helft. Hij kopte uit een corner hard richting doel, maar een goede reflex van doelman Stekelenburg voorkwam een doelpunt. Uit opnieuw een schitterende aanval scoorde Ajax de 3-0. Edgar Davids werd met een mooie dieptepass gevonden. De routinier behield het overzicht en legde af op de vrijstaande Huntelaar, die zijn 33ste binnenschoot.

Het Ajax dat Heracles in het eerste bedrijf haar wil oplegde, was in het begin van de tweede helft niet terug te zien. De gasten uit Almelo gingen beter spelen en de Amsterdammers leken aangeslagen door het nieuws uit Arnhem, waar PSV op voorsprong was gekomen. "Op dat moment knapte er iets bij de spelers," zag ook Koster. "Dat is te begrijpen, want de kans dat je dan nog terugkomt in de race wordt wel heel klein."

Heracles profiteerde dankbaar van de mentale tik. Ragnar Klavan omspeelde twee Ajax-verdedigers alsof het standbeelden waren en bleef oog in oog met Stekelenburg koel. Schoten van Lakic en Michalke konden daarna nog wel worden gered en Klavan raakte de lat.

Na het 'Almeloos kwartiertje' zette Ajax weer aan, met meteen een doelpunt tot gevolg. De bal belandde met wat toeval voor de voeten van Dennis Rommedahl, die oog had voor de vrijstaande Perez; 4-1. Even later kopte Heitinga ook de 5-1 binnen uit een vrije trap.

Een overwinning waar weinig vreugde aan Amsterdamse kant op volgde. De spelers van Heracles hadden wel reden tot een feestje. De ploeg ontloopt door de andere resultaten de nacompetitie. "Qua wedstrijd was het teleurstellend," vond trainer Gert Heerkes. "Maar we gaan supertevreden weg uit de Arena."