zondag, 14. september 2008 - 17:23

Ajax verslaat Roda ondanks off-day Huntelaar

(Elfvoetbal) Ajax heeft de eerste drie punten van het seizoen te pakken. In de Amsterdam Arena won de ploeg van Marco van Basten met 1-0 van een mat spelend Roda JC.

Het mag een wonder genoemd worden dat de uitslag niet hoger uitviel, gezien de eindeloze reeks kansen die Miralem Sulejmani, Luis Suarez en met name Klaas-Jan Huntelaar voorgeschoteld kregen. Uiteindelijk moest verdediger Thomas Vermaelen er aan te pas komen om te doen wat de dure aanvallers van Ajax niet voor elkaar kregen. In de 55e minuut zorgde de Belgische international met een harde kopstoot voor het enige doelpunt van de wedstrijd.

Na de ontluisterende nederlaag tegen Willem II twee weken geleden formeerde Marco van Basten voor de confrontatie met Roda een verrassende basisopstelling, met plaats voor onder meer Jeffrey Sarpong en Leonardo. Eén van de redenen waarom Leonardo van Ajax mag vertrekken is zijn vermeende gebrek aan rendement. De Braziliaan staat er om bekend met het grootste gemak drie man te passeren, om vervolgens de bal over de achterlijn te lopen.

Zondagmiddag was het echter niet Leonardo, maar Huntelaar, normaal gesproken de meest effectieve speler op de Nederlandse velden, die wat betreft rendement een diepterecord vestigde. De gedoodverfde topscorer van Ajax kreeg halverwege de eerste helft in kort tijdsbestek vijf kansen op rij, zonder ook maar één daarvan te benutten. Gebrek aan handelingsnelheid blijft een manko voor Huntelaar.

Tekenend was wat dat betreft de situatie in de 34e minuut. Sulejmani speelde vlak bij het doel van Roda Huntelaar aan, die enkel nog hard uit hoefde te halen om de verdiende voorsprong voor Ajax op het scorebord te zetten. In plaats daarvan treuzelde Huntelaar, wat de snel toesprintende Roda-defensie alle tijd gaf om het schot, toen het eindelijk kwam, te blokkeren.

Omdat ook Sulejmani niet bepaald effectief omsprong met de mogelijkheden, en Roda weinig aanvallend initiatief vertoonde, stond het bij rust nog 0-0. In de tweede helft ging Huntelaar vrolijk door met het missen van kansen, en leek Ajax op die manier een moeilijke middag te gaan beleven. Tot verdediger Vermaelen blijkbaar genoeg had van het geklungel voorin en met een snoeiharde kopbal, uit een corner van Sulejmani, de 1-0 tegen de touwen werkte.

Het vervolg van de tweede helft stond in het teken van invaller Suarez. De Uruguayaan wisselde zoals wel vaker geniale momenten af met klunzige struikelpartijen, zag een halve omhaal op de lat uiteenspatten, verwerkte een voorzet met zijn handen, dolde tegenstanders, miste kans op kans en zorgde daarmee voor het nodige vermaak. Maar ook Suarez kon de marge niet vergroten, en dus bleef Roda, dat steeds opportunistischer ging spelen, hoop houden op een punt. Een kwartier voor tijd resulteerde dat in een uiterst hachelijke situatie, toen Maarten Stekelenburg een klutsbal slechts ternauwernood van de lijn kon grabbelen.

Tien minuten voor tijd had Van Basten genoeg van het vruchteloze optreden van met name Huntelaar en haalde hij zijn aanvoerder naar de kant. De voormalig spits van Ajax en AC Milan had dan ook voldoende reden om ontevreden te zijn. Uit tien corners, negentien vrije trappen en 23 doelpogingen slechts één doelpunt scoren zal zeker in de ogen van Van Basten een wel erg magere score zijn.