zondag, 21. december 2008 - 20:06

Ajax werkt aan het doelsaldo

(Elfvoetbal) Ajax heeft zondag in Doetinchem aan het doelsaldo gewerkt. De ploeg van trainer Marco van Basten maakte zes doelpunten tegen De Graafschap en kreeg er geen tegen.

Erg veel moeite om zoveel doelpunten te maken hadden de Amsterdammers niet. Het team was van begin tot eind de betere ploeg. De eerste twee doelpunten van Dario Cvitanich en Miralem Sulejmani vielen in de eerste helft tegen elf man. De Graafschap moest even voor rust met tien man verder na een smerige elleboogstoot van aanvoerder Joost Volmer tegen Cvitanich. In de tweede helft profiteerde Ajax van dat overwicht door doelpunten van Luis Suarez (strafschop), nog een keer Suarez, Urby Emanuelson en Cvitanich.

De haat vanaf de Doetinchemse tribunes richting de Ajacieden heeft wellicht iets meegespeeld in de daadkracht van de Ajax-aanval. Al vanaf de eerste minuut kreeg Suarez schelle fluitconcerten bij elk balbezit. Ook Cvitanich werd na de elleboogstoot van Volmer voortdurend uitgefloten en in de tweede helft was het Sulejmani die de toorn van de Superboeren op zich kreeg na een met geel bestrafte overtreding van Resit Schuurman op de Serviër.

In het veld had dat zijn weerslag. Niet alleen met de actie van Volmer. Ook Purrel Fränkel probeerde scheidsrechter Jan Wegereef te overtuigen dat Suarez een schwalbe maakte op het moment dat hij zelf behoorlijk in de fout ging. Wegereef bleek een goed leidsman. Hij zag de overtreding van Fränkel goed en gaf Ajax de strafschop, waarmee het op 0-3 kwam.

Al met al behandelde Van Bastens keurkorps alles met grote professionaliteit. Ajax sprankelde weer als vanouds en won terecht met grote cijfers. Lukt het de Ajacieden dit na de Kerst te herhalen tegen ADO Den Haag, gaan ze in elk geval met een goed gevoel 2009 in. Of een titel er dan in zit, is aan henzelf. Met het doelsaldo zit het dan in elk geval wel snor.