zaterdag, 13. december 2008 - 1:15

Ajax zonder te imponeren langs NAC

(Elfvoetbal) Ajax heeft vrijdagavond, na drie zwakke wedstrijden op rij, weer eens een aansprekend resultaat geboekt. Het gehavende NAC Breda werd in de ArenA met 3-0 verslagen. Dario Cvitanich brak de ban met zijn eerste doelpunt in Amsterdamse dienst. Het elftal van Marco van Basten komt door de zege in punten gelijk met koploper AZ, dat zaterdag aantreedt tegen Feyenoord.

Ajax voetbalde de eerste 25 minuten allesbehalve overtuigend. De Amsterdammers ogen al weken als een team dat zoekt naar vastigheid en dat werd in de beginfase weer eens bevestigd. De bezoekers kregen de eerste mogelijkheid zelfs in de schoot geworpen. Een verkeerde terugspeelbal van Gregory van der Wiel werd door de oplettende Anthony Lurling opgepikt. De behendige aanvaller werd vervolgens door doelman Kenneth Vermeer te ver naar buiten gedreven om de openingstreffer binnen te schieten.

De ploeg van Van Basten leek ook na de grote kans nog niet bij de les. Vooral verdedigers Oleguer en Van der Wiel voelden elkaar niet goed aan. Beide heren brachten hun ploeg meerdere keren in problemen. Het lag aan de bezoekers dat Ajax geen treffer om de oren kreeg. Juist in de fase waar de Amsterdammers totaal niet in de wedstrijd zaten, vergaten de Bredanaars door te drukken. NAC loerde op een snelle counter, maar kreeg op een kans van Joonas Kolkka na, geen grote mogelijkheden meer.

Vanuit het niets was het Dario Cvitanich, die in de 27ste minuut 1-0 maakte. Een diepe bal van Oleguer werd door Luis Suarez, met het hoofd, klaargelegd voor Cvitanich. De Argentijn schoot de bal vervolgens knap in de lange hoek. De treffer gaf de Ajacieden de nodige vleugels. Tot aan de rust kon NAC niets meer klaarspelen. Ajax kreeg het duel onder controle, maar vergat het veldoverwicht in grote kansen om te zetten.

NAC trok het tweede bedrijf fel van leer. Kolkka kreeg een grote mogelijkheid op een snelle gelijkmaker. De inzet van de Fin werd echter voor de doellijn weggehaald door Van der Wiel. Negen minuten later werd alle Bredase hoop op een stunt aan flarden geschoten. Siem de Jong liep, na een goede solo, het strafschopgebied van de bezoekers in, waarna Kees Kwakman de middenvelder opzichtig naar de grond haalde. Arbiter Bas Nijhuis wees resoluut naar de stip en trakteerde Kwakman op zijn tweede gele kaart. De penalty werd door Suarez onberispelijk binnen geschoten.

Het verzet van NAC was hierna definitief gebroken. Aanvoerder Rasmus Lindgren bepaalde in de 64ste minuut, via een droge knal, de eindstand op 3-0. Indien het de Amsterdammers niet aan scherpte had ontbroken, had de score hoger uitgevallen.

Door de overwinning op NAC houdt Ajax koploper AZ in het vizier. De Amsterdammers hebben eenzelfde puntenaantal als de Alkmaarders, die zaterdag pas in actie komen. De zege van Ajax op de Bredanaren kan nog weleens van dubbele waarde zijn, want het elftal van Louis van Gaal moet aantreden tegen het zwalkende Feyenoord. Uit het verleden is gebleken dat AZ zich in Rotterdam maar moeilijk staande weet te houden.