vrijdag, 17. oktober 2008 - 15:53

Al veel munitie aangetroffen in Zwolse gracht

Zwolle

Na het hervatten van de baggerwerkzaamheden in de Achtergracht langs de Diezerkade in Zwolle zijn inmiddels 75 stuks 81 mm mortieren van Italiaanse makelij aangetroffen zonder ontstekingsmechanisme. Dit heeft de gemeente vrijdag 17 oktober bekendgemaakt.

De munitie is steeds makkelijk zichtbaar aangetroffen in het zeer waterig slib waardoor de munitie ter plaatse direct is veiliggesteld door het Explosieven Opruimings Commando (EOC).

Daarna is de munitie afgevoerd en elders tot ontploffing gebracht. De overgebleven bagger en het afvalmateriaal zijn naar de Noorderkolk afgevoerd. Daar is tijdens het zeven nog een 47 mm brisantgranaat aangetroffen van Franse makelij en één Engelse handgranaat.

Het EOC onderzoekt elke munitie die wordt gevonden. Na afloop van de baggerwerkzaamheden kan de balans worden opgemaakt. Het EOC verwacht dat door de hoeveelheid munitie die nu al is gevonden, de werkzaamheden langer duren dan gepland.

Scherfwerende dekens
Voor de start van het opruimen van de munitie zijn veiligheidsmaatregelen getroffen. Direct langs het water zijn hekken met doeken en scherfwerende dekens geplaatst en er wordt met een beveiligde kraan gewerkt.

Binnen een straal van 200 meter mag niemand komen, behalve de baggeraars. Een deel van de Achtergracht is daarom ook afgesloten voor het waterverkeer. Dat is met borden aangegeven.
Provincie:
Tag(s):