zaterdag, 27. september 2008 - 21:26

Alarmeringssysteem voor slachtoffers stalker

Amersfoort

Alarmeringssysteem AWARE geeft slachtoffers stalking een veel groter veiligheidsgevoel dan een gewoon 112 huiselijk geweld protocol. De politie is even snel ter plaatse, maar de belangrijkste verbetering is preventief: vrouwen alarmeren minder vaak en zijn minder bang.

Het AWARE-systeem is ontwikkeld om mishandelde vrouwen (en kinderen) die ernstig worden bedreigd en belaagd door een ex-partner, sneller en beter te kunnen bijstaan. De nieuwste techniek op het gebied van Globale Positionerings Systemen (GPS) wordt daarbij ingezet. Het slachtoffer krijgt een klein en draagbaar apparaatje waarmee de politie waar dan ook kan worden gealarmeerd. Na een alarmering is voor de politie te zien waar het slachtoffer zich bevindt en kan dan met de hoogste prioriteit uitrukken.

De toepassing van het systeem in het politiekorps Rotterdam-Rijnmond is hierbij vergeleken met de werking van het zogenaamde 112+ protocol uit Haaglanden waar specifiek voor huiselijk geweld met prioriteit wordt ingegrepen.

Belaging bij huiselijk geweld door de ex-partner is een ernstig probleem, soms met dodelijk afloop. De zogeheten gezinsdrama's die in de media toenemende aandacht krijgen, vormen in veel gevallen de tragische afloop van een geschiedenis van belaging en huiselijk geweld. Vrouwen en kinderen lopen bij een scheiding het meeste risico het slachtoffer te worden van dodelijk huiselijk geweld. De problematiek vraagt uit het oogpunt van preventie om een effectieve aanpak.
Categorie:
Tag(s):