donderdag, 31. juli 2008 - 9:09

Alcohol en energiedrank: een riskante mix

Amsterdam

De schadelijke gevolgen van alcohol worden vergroot als het in combinatie met een energiedrankje wordt gedronken. Dit wordt inmiddels door internationale wetenschappers erkend en in de VS ook door de drankindustrie. Desondanks brengen nu ook Nederlandse alcoholproducenten nieuwe kant- en-klaar gemixte alcoholhoudende energiedrankjes op de markt. Voor STAP is dat aanleiding om vandaag de supermarkten te vragen deze drankjes niet meer te verkopen. Wim van Dalen, directeur van STAP: "Laten we leren van de lessen in de VS. We zitten niet te wachten op nog meer alcoholproblemen".

Een trend die zich de afgelopen jaren in verschillende andere landen heeft afgetekend en nu ook in Nederland zichtbaar wordt, is de opkomst van alcoholhoudende energiedrankjes.

In de Nederlandse supermarkten zijn inmiddels verschillende varianten gesignaleerd, zoals Veltins V+ Energy ('energy beermix with guarana') uit Duitsland, Eristoff Red Flash ('a mix of flavoured vodka, taurine and caffeine') van Bacardi en Royalty Red ('vodka mix with energy') van Hooghoudt.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat jongeren die regelmatig alcohol en energiedrank mixen vaker 'binge drinken' (= meer dan 5 glazen drinken in korte tijd) en twee keer zo vaak per week dronken zijn. Ook blijken deze jongeren vaker iemand seksueel lastig te vallen of zelf lastig gevallen te worden en rijden ze vaker mee met een dronken bestuurder. Ze lopen daarnaast twee keer zo veel risico op lichamelijk letsel en hebben vaker medische behandeling nodig.

Alcohol is een dempende drug, terwijl toegevoegde stoffen zoals cafeïne, guarana en taurine een stimulerende werking hebben. De effecten van gecombineerd gebruik zijn deels vergelijkbaar met die van de combinatie alcohol en cocaïne. In beide gevallen worden de effecten van alcohol gemaskeerd waardoor gebruikers geneigd zijn overmatig te drinken.
Categorie:
Tag(s):