dinsdag, 9. september 2008 - 19:47

Alie Boekhoudt opent de Open Monumentendagen

Eemsmond

Zaterdag 13 september om 10.00 uur opent cultuurwethouder Alie Boekhoudt de Open Monumentendagen in de gemeente Eemsmond. Op zaterdag 13 en zondag 14 september kunnen bezoekers een kijkje nemen bij verschillende monumenten in de gemeente. Alie Boekhoudt geeft het startsein voor deze dagen door de deur van de Nicolaaskerk in Oldenzijl te openen.

In de kerk is een kunstwerk te zien van leerlingen van basisschool De Schutsluis. Het kunstwerk is het resultaat van een fotoworkshop met beeldend kunstenaar Sije Kingma. De gemeente Eemsmond heeft dit project gesubsidieerd.

Het thema van de Open Monumentendag 2008 is ‘Sporen’. In een speciaal gemaakt informatieboekje worden dertien sporen in de gemeente Eemsmond beschreven. Sporen van het klooster in Warffum, sporen van de Ommelander adel en sporen van bedrijvigheid langs het Boterdiep komen in het boekje onder andere aan bod. Geïnteresseerden kunnen het boekje gratis afhalen bij de bibliotheken, VVV's, de deelnemende monumenten en de publieksbalie van het gemeentehuis. Bij de VVV's is ook de bijbehorende fiets- en autoroute verkrijgbaar.

Tentoonstellingen en rondleidingen
In de gemeente Eemsmond zijn speciale activiteiten georganiseerd tijdens de Open Monumentendagen. In de kerk in Oldenzijl is bijvoorbeeld een tentoonstelling te zien van historische foto’s en bouwtekeningen van de kerk vóór de restauratie tussen 1950 en 1952. In ’t Schathuis van de Menkemaborg is een expositie ingericht met archeologische vondsten van de borgen Takuma en Aylbada in Uithuizen. En op beide dagen start om 14.00 uur vanaf het Bernleftheater in Rottum een rondleiding over de wierden bij Helwerd (tussen Rottum en Usquert).

Scholieren van zeven basisscholen in de gemeente Eemsmond hebben onder leiding van beeldend kunstenaar Sije Kingma foto’s gemaakt van sporen. De foto’s worden tijdens de Open Monumentendagen geëxposeerd in de Mariakerk in Uithuizermeeden, molen Goliath in Eemshaven, molen De Liefde in Uithuizen, de St. Antoniuskerk in Kantens, Nicolaaskerk in Oldenzijl en hervormde kerk in Warffum.
Provincie:
Tag(s):