vrijdag, 17. oktober 2008 - 20:12

Alle lichten doven tijdens Nacht van de Nacht

Zevenbergen

Op 25 oktober vindt voor de vierde keer de Nacht van de Nacht plaats. In heel Nederland worden in de langste nacht van het jaar, wanneer de klok wordt verzet van zomer- naar wintertijd, activiteiten georganiseerd. De initiatiefnemers, de Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties, hebben gemeenten opgeroepen om in die nacht de verlichting van één of meerdere symbolen te doven. Ook de gemeente Moerdijk doet mee. De Nacht van de Nacht sluit goed aan op het klimaat- en energiebeleid van de gemeente.

Het nachtelijk verlichten van panden, kantoren, kunstwerken etc. heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen, waardoor Nederland jaarlijks ’s nachts drie procent lichter wordt en we steeds meer energie gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de mensen hinder en ergernis ondervindt van kunstlicht. Veel mensen hebben zelfs erg last van het licht. En de sterrenhemel is nauwelijks meer te zien. De verlichting heeft negatieve effecten op dieren.

Licht is ook belangrijk en leuk maar er kan nog veel slimmer en zuiniger verlicht worden zonder dat de sfeer en veiligheid in het geding zijn.

Alle bedrijven gevestigd op het industrieterrein Moerdijk zijn benaderd via een schrijven om deel te nemen aan de Nacht van de Nacht. De gemeente hoopt op deze manier het volop verlichtte industrieterrein voor één nacht in donker te hullen. Ook alle kerkgebouwen in alle kernen hebben een schrijven ontvangen waarin gevraagd is, indien van toepassing, de nachtverlichting die nacht te doven. De gemeente roept bewoners en bedrijven op ook mee te doen aan de Nacht van de Nacht door extra verlichting, vooral sier- en reclameverlichting, in en om het pand uit te doen. Zo valt er een bijdrage te leveren aan een mooie donkere nacht en energiebesparing.
Provincie:
Tag(s):