donderdag, 1. mei 2008 - 8:34

Alle opvarenden van twee zinkende jachten op zee gered

IJmuiden/Zandvoort

Donderdagochtend zijn een paar uur na elkaar 2 zeiljachten voor de Nederlandse kust in de problemen gekomen nadat zij water maakten en naar de bodem zonken. Dit heeft het Kustwachtcentrum Den Helder donderdagochtend bekendgemaakt.

Op 1 mei rond 02.00 uur ontving het Kustwachtcentrum te Den Helder een alarm van een noodradio baken. Het bleek het baken te zijn van het jacht ‘Regina’, wat zich op ongeveer 65 kilometer ten westen van IJmuiden bevond. Door de Kustwacht is daarop alarm gemaakt voor een helikopter van de Koninklijke Marine en de reddingboot van IJmuiden. Het motorschip ‘Tor Petunia’, die zich vlak bij de positie bevond, zag rode vuurpijlen. Na onderzoek bleek dat de ‘Regina’ een gebroken mast had en water maakte.

Vanwege de weersomstandigheden, harde wind en golven van 3 meter hoogte, kon de ‘Tor Petunia’ de 4 opvarenden van het jacht niet aan boord nemen en men besloot op de helikopter en de reddingboot te wachten. De helikopter heeft een bemanningslid op het jacht afgezet en getracht de mensen aan boord te nemen, maar vanwege de golven was dit niet mogelijk.

Alle 4 de opvarenden zijn later veilig en in goede gezondheid aan boord van de reddingboot ‘Koos van Messel’ genomen. Deze heeft twee bemanningsleden op het jacht gezet en is onderweg gegaan naar IJmuiden met het jacht op sleeptouw dat uiteindelijk losraakte en is gezonken naar een diepte van ongeveer 22 meter. De ‘Tor Petunia’ die al die tijd bij het jacht is gebleven en zoveel mogelijk assistentie heeft verleend, heeft zijn reis vervolgd. Het jacht heeft mogelijk een aanvaring met een onbekend schip gehad.

Tweede jacht in de problemen
Rond 07.00 uur maakte de opvarenden van het zeiljacht ‘Phanton’ bij het Kustwachtcentrum Den Helder melding dat zij water maakten. Het jacht met 3 personen aan boord bevond zich op ongeveer 9 kilometer ten westen van Zandvoort. De reddingboten van Zandvoort en Katwijk en de loodstender 'Mecury' waren rond 07.20 uur ter plaatse.

De opvarenden van de ‘Phantom’ zijn veilig overgestapt aan boord van de reddingboot van Zandvoort waarna het jacht is gezonken. Er zijn voor zover bekend geen persoonlijke ongelukken gebeurd. De ‘Phantom’ ligt op ongeveer 14 meter diepte op de bodem van de zee.
Provincie:
Tag(s):