woensdag, 30. januari 2008 - 14:29

Alles draait om de liefde in 'As You Like It'

Amsterdam

Alles draait om de liefde in Shakespeare's 'As You Like It'. Jong en oud, mooi en lelijk, hetero en homo, iedereen zoekt de vervulling van al zijn hartewensen. Je kunt krijgen wat je maar wilt, zegt Shakespeare met zijn titel tegen zijn publiek, maar ook tegen zijn eigen personages. Als een goochelaar die een eindeloze rij konijnen uit zijn hoge hoed weet te toveren, laat Shakespeare de verliefdheden, misverstanden, vermommingen, standsverschillen, idealen en misdaden over elkaar heen tuimelen. Het verhaal is vierhonderd jaar oud, maar de liefde is forever young.

Rosalinds vader wordt verbannen uit zijn hertogdom. Rosalind, mooi en bijdehand, blijft achter in de stad. Daar wordt zij verliefd op Orlando, een jongen van verarmde adel. Maar dan dwingt de nieuwe hertog ook Rosalind om het hof te ontvluchten. Met haar hartsvriendin Celia en de hofnar Toetssteen vertrekt zij als jongen verkleed naar het Ardenner woud. Dat is de plek waar Shakespeare de illusies vrij spel geeft. Maar hoe moet het dan verder met de liefde? En zal Orlando in deze jongen zijn Rosalind herkennen?

Gerardjan Rijnders is befaamd om zijn moderne Shakespeare interpretaties. 'Shakespeare moet je durven beknotten en gewaagd spelen', zegt hij daar zelf over. En met deze jonge acteurs, boordevol talent en energie, heeft hij de juiste groep voor een verrassende komedie. Nooit eerder nam hij een komedie onder handen, wat aanleiding was voor het Nationale Toneel hem daartoe uit te nodigen.

Het suk gaat zaterdag 16 februari in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Landelijke tournee t/m zaterdag 3 mei 2008 in tien grote theaters in het kader van Topstukken.
Categorie:
Tag(s):