dinsdag, 23. september 2008 - 16:02

Almere opent eerste werkcentrum

Almere

Vandaag 23 september is het eerste werkcentrum (Smart Work Center (SWC)) in Nederland geopend.

Het SWC biedt individuele- en groepswerkplekken en verschillende voorzieningen als kinderopvang en vergaderfaciliteiten. Door slim gebruik te maken van ICT-technologieën van onder meer Cisco, bevordert het SWC flexibel werken en de arbeidsproductiviteit en worden reiskosten en de CO2-uitstoot verlaagd. Het SWC in Almere is de eerste van een reeks die in Nederland wordt geopend.

Almere
Het merendeel van de beroepsbevolking van Almere verplaatst zich namelijk ‘s morgens en ‘s avonds op vaste tijdstippen van en naar hun zakelijke werkplek. Het fileleed hierdoor is de laatste tijd niet meer te overzien.

“Smart working� geeft een efficiënter gebruik van tijd en arbeid, naast – en dat is heel belangrijk - minder CO2 emissies. Met dit Smart Work Centre zet Almere een belangrijke stap in het dichterbij brengen van duurzaam wonen en werken in onze eigen stad.

“Almere is een innovatieve stad zoals blijkt uit o.a. de aanleg van een glasvezel infrastructuur door de hele stad�geeft Wethouder Martine Visser aan. “En door de toepassing van het Telepresence systeem van Cisco, een breedbandige innovatieve ICT- oplossing voor hoogwaardige beeldcommunicatie, is het goed mogelijk visueel contact met hoofdkantoren te onderhouden. Zowel binnen Nederland, Europa, als daarbuiten. Dit is globalisering ten top. Daar werken wij als gemeente graag aan mee.
En daarmee delen we de visie achter de Smart Work Centers rond Amsterdam�

De ring en de stad Amsterdam wordt ontlast doordat forensen flexibel met hun werkplek kunnen omgaan en niet langer in de file hoeven te staan. Hiermee leveren zij een concrete bijdrage aan duurzaam werken. De komende maanden worden er rond Amsterdam meerdere Smart Work Centers geopend.

Eerste gebruikers SWC
De gemeente Amsterdam, HP en IBM zijn de eersten die werkplekken in het SWC in Almere in gebruik nemen.

Het SWC is een flexibel concept met verschillende voorzieningen zoals virtuele vergadertechnologie in de vorm van Cisco’s TelePresence, kinderopvang, catering services, financiele dienstverlening. Daarnaast is er vanaf het SWC in Almere eenvoudige toegang tot snelwegen en openbaar vervoer.

Gemeente Amsterdam launching partner
Files en klimaatveranderingen maken het noodzakelijk om nieuwe manieren, of eigenlijk nieuwe plaatsen, te zoeken om te werken�, zegt Job Cohen, burgemeester van Amsterdam.

De gemeente Amsterdam heeft zelf 25.000 medewerkers in dienst en is launching partner van het SWC in Almere. “Het nastreven van innovatie is essentieel voor duurzame groei. Zo werkt Amsterdam op dit moment aan een plan om zijn gebouwen voor 2015 CO2-neutraal te maken.�

Coks Stoffer, Algemeen Directeur Cisco Nederland: "We ontwikkelen een hele nieuwe visie op hoe we een werkdag kunnen optimaliseren. Als de principes van ‘smart work’ op grote schaal worden toegepast dan zou het eerste resultaat zijn dat informatie-uitwisseling niet langer een primaire reden is voor fysiek transport. Dit betekent minder verspilde tijd en energie en een betere balans tussen werk en privé.�

Het Smart Work Center is de eerste van een aantal projecten die voortkomen uit Cisco’s betrokkenheid bij de doelstelling van het Clinton Global Initiative om de CO2- uitstoot te verlagen.

Het Connected Urban Development (CUD) programma heeft op het gebied van milieu- en stedenbeleid een samenwerkingsverband gesloten met 7 wereldsteden: Amsterdam, Hamburg, Lissabon, Madrid, Seoul, Birmingham en San Francisco.

Het is de bedoeling dat ook op andere plaatsen waar veel forenzen wonen soortgelijke werkplekken in te richten.
Provincie:
Tag(s):