maandag, 13. oktober 2008 - 11:26

Alonso wint tweede achtereenvolgende race, Hammilton onder vuur

Fernando Alonso heeft na de GP van Singapore ook tumultueuse de race op het circuit van Fuju in Japan gewonnen. In een race vol incidenten hield de Spanjaard het hoofd koel en bleef alle coureurs die nog kans hebben op het kampioenschap voor.

Al bij de start gaat het fout, Hammilton komt slecht van zijn Pole en Raikonen kan als koploper de eerste bocht in gaan, ware het niet dat de jonge Brit te laat remt en Raikonen het gras op stuurt. Ook Massa moet uitwijken, waardoor Kubica en Alonso kunnne profiteren. Coulthard parkeert in dezelfde bocht zijn bolide hard in de muur.

Het gevecht tussen de koplopers in de stand om het WK is fel en als Hammilton binnendoor komt bij Massa probeert de Braziliaan zijn plek terug te pakken, maar tikt daarbij de McLaren aan, die dwars op de weg komt te staan. Hij moet wachten tot het hele veld voorbij is en achteraan weer aansluiten. Kansloos voor de punten dus. Beide coureurs zouden later in de race een Drive-Through-penalty krijgen voor hun agressieve rijgedrag.

Na de eerste serie pit-stops neemt Alonso de leiding in handen, gevolgd door Kubica en Raikonen. De tweede Renault, gestuurd door Piquet, kan goed meekomen op de vierde plaats.

Raikonen komt in het laatste deel van de wedstrijd nog erg dicht bij de tweede plaats, die noodzakelijk was om kans te houden op de WK-titel. Met nog vier ronden te gaan gaat hij het gevecht aan met de BMW van Kubica en hij lijkt er voorbij. De Pool vecht echter terug en pakt direkt zijn tweede plaats weer. Raikonen moet dan wat toegeven en komt er niet meer dicht genoeg bij om een aanval te plaatsen. In de tussentijd heeft Alonso al een beslissende voorsprong opgebouwd en rijdt onbedreigd naar zijn tweede zege van het seizoen.

Massa komt door zijn uiteindelijke zevende plaats twee punten dichter bij Hamilton (die als twaalfde finishte) als gevolg van een discutabele straf voor Bourdais die na de race 25 strafseconden kreeg.

Hamilton, die kritiek uitte op de wedstrijdleiding over de straf die hij kreeg, kan volgende week in China wereldkampioen worden als hij niet, net als vorig jaar, zijn kansen vergooit. Zijn overmoedige acties kostten hem deze race al de broodnodige punten en het is maar de vraag of de jonge coureur zijn zenuwen wel voldoende in bedwang heeft om Massa en Kubica achter zich te houden in de WK-strijd.
Categorie:
Tag(s):