maandag, 17. maart 2008 - 18:31

Als “een koningin� door het prachtige “Middag Humsterland�

Zuidhorn

“Je zit in een dorpsverenging en je krijgt geld om voor Koninginnedag een activiteit te organiseren. Je wilt je verantwoordelijkheid nemen. Maar ja, de tijd van hoepelen, kruiwagenrace, koekhappen en ringsteken is voorbij. Helaas! Maar de ervaring leert dat weinig mensen naar dit soort activiteiten trekken. Het moet iets totaal anders zijn!�Dat waren de gedachten van Janet Postema van tijdens een rondje “fietspad� bij Niehove in februari van dit jaar.

Zo ontstond het idee een fietstocht te organiseren in het eigen gebied. Terwijl Janet Postema haar hond liet uitwaaien en haar gedachten de vrije loop liet, bedacht zij een fietstocht in dit mooie gebied, Middag Humsterland, waar veel mensen trots op zijn.

De gedachte kwam op het moment van de uitreiking van het gidsjes “middag(je) Humsterland�, uitgegeven door de gemeente Zuidhorn. “Ik deelde mijn idee met de dorpen, Oldehove, Den Ham en Saaksum en met wethouder Jan Oomkes. Het is niet te geloven wat voor moois er kan ontstaan wanneer je in contact bent met de juiste mensen. We hebben een werkgroep opgericht en de lijnen zijn gaan lopen, met resultaat!�, aldus Janet Postema, één van de initiatiefnemers van de fietstocht.

Het resultaat is de fietstocht op Koninginnedag. Op 30 april wordt voor iedereen die belangstelling heeft voor dit gebied, een fietstocht van maximaal 40 kilometer (verkorte route mogelijk) georganiseerd. In de 7 dorpen waar deze route langs gaat, zijn startplaatsen. Starten kan tussen 10.30 en 14 uur.

Alle ondernemers uit het gidsje en die aan de route liggen, zijn benaderd en hebben toegezegd hun deuren deze dag te openen. Deze ondernemingen hangen die dag hun deelnemersvlag uit.
Bij de startplaatsen ontvangen de deelnemers een fietsroutekaart en het gidsje “middag(je) Humsterland�. De deelnemers worden door het prachtige nationaal Landschap geleid en uitgenodigd een bezoek te brengen aan de ondernemers langs de route.

De startplaatsen zijn:
Aduard (de Meeden), Den ham (Piloursmaborg), Saaksum (dorpshuis Heralmahuus), Oldehove (molen “de Leeuw�), Kommerzijl (dorpshuis “Soltketen�) Niehove (dorpshuis “Eisseshof�) en Noordhorn (kostuum Museum).
Provincie:
Tag(s):