dinsdag, 29. juli 2008 - 20:10

Als blauwalgen meespelen....

s-Hertogenbosch

In een recreatieplas met blauwalgen kan het snel gedaan zijn met de waterpret. Sommige blauwalgen produceren namelijk gif, wat vervelende jeuk en huiduitslag tot gevolg kan hebben. Niemand zit daar op te wachten. Maar feit is wel dat met het stijgen van de temperatuur de kans op blauwalgen alleen maar toeneemt. Betekent dit dat hevig krabbende, geïrriteerde badgasten en watersporters straks het beeld gaan bepalen bij onze recreatieplassen? Nee, waterschap Aa en Maas doet er alles aan om waterliefhebbers te beschermen en te laten genieten.

In deze tijd van het jaar controleert het waterschap om de week de kwaliteit van alle officiële open zwemwateren. In eigen laboratoria wordt onderzocht of zwemwater veilig is. Op plaatsen waar de kwaliteit niet goed is, wordt meteen een negatief advies afgegeven.

Als een explosieve bloei van blauwalgen optreedt, vormt zich een groene laag op of in het water. Algen halen zuurstof uit het water. Hierdoor kan vissterfte ontstaan. Giftige blauwalgen kunnen ook leiden tot ademhalingsproblemen, maag- en darmklachten en leveraandoeningen. Dit is ook gevaarlijk voor je hond.
Provincie:
Tag(s):