vrijdag, 13. juni 2008 - 12:46

Alstom gaat Clauscentrale moderniseren en uitbreiden

Arnhem

Essent heeft vrijdag 13 juni een contract met Alstom getekend voor de modernisering en uitbreiding van de Clauscentrale in Maasbracht, Limburg. Het contract maakt deel uit van het onlangs bekend gemaakte investeringsplan dat voorziet in de ontwikkeling van grootschalige gasgestookte eenheden en windprojecten.

De investeringen vloeien voort uit de strategische doelstellingen van Essent voor een betrouwbare, betaalbare en duurzame energievoorziening. Om deze ambitie te realiseren, wil Essent de emissies per kWh verder verminderen en het CO2 risico beperken.

Alstom realiseert voor Essent een modernisering en uitbreiding van de totale capaciteit van de Claus centrale van 1280 MW naar 1920 MW. Met deze operatie wordt tevens een verbetering van de efficiency bereikt van 39% naar 58,5%, terwijl de uitstoot van CO2 met ruim 40% zal verminderen. De oplevering van de nieuwe Claus centrale is voorzien medio 2012.

Op 28 mei 2008 sloot Essent een contract met General Electric voor de bouw van een nieuwe 400 MW gaseenheid in Moerdijk. De totale capaciteit van de Moerdijk centrale groeit hiermee van de huidige 400 MW naar 800 MW. De nieuwe unit wordt naar verwachting eind 2011 opgeleverd.

In totaal zorgen de investeringen in beide gasgestookte centrales voor een uitbreiding van de capaciteit met 1040 MW.

Michiel Boersma, Voorzitter van de Raad van Bestuur Essent N.V. over de samenwerking met Alstom: "Ik ben blij dat we overeenstemming hebben bereikt en dat we vandaag de contracten kunnen ondertekenen. Ik verwacht dat we in goede samenwerking en binnen de overeen gekomen voorwaarden het project tot stand brengen en onze relatie als business partners zo verder verstevigen."

Verder investeert Essent, zoals al eerder bekend is gemaakt, in de LNG-terminal Gate (Maasvlakte) en werkt Essent aan de ontwikkeling van een LNG-terminal in de Eemshaven (Groningen). Ook werkt Essent aan de realisatie van een aantal windparken.
Provincie:
Tag(s):