woensdag, 8. oktober 2008 - 10:16

Amersfoorts Secretarishuisje is Delftsblauw KLM huisje nr 89

Ter ere van de 89ste verjaardag van KLM op 7 oktober verschijnt er een nieuw Delftsblauw huisje. De keuze is gevallen op het Secretarishuisje aan Muurhuizen in Amersfoort. De Delftsblauwe huisjes zijn replica's van historisch Nederlandse panden. Het eerste ‘huisje 89' werd dinsdag 7 oktober overhandigd door Bram Gräber, directeur KLM Nederland aan de burgemeester van Amersfoort, Albertine van Vliet- Kuiper.

De Delfts blauwe huisjes worden sinds de jaren vijftig door KLM tijdens intercontinentale vluchten aan World Business Class-passagiers uitgereikt. Vanaf 1994 loopt het aantal in de collectie synchroon met de leeftijd van KLM. Sindsdien wordt ieder jaar een nieuw exemplaar aan de collectie toegevoegd. Inmiddels zijn de KLM-huisjes in binnen- en buitenland een geliefd verzamelobject.

Het Secretarishuisje aan de Muurhuizen 109 in Amersfoort is gebouwd in de eerste helft van de 16e eeuw. Het is een typisch Muurhuis en maakt deel uit van een ring van Middeleeuwse huizen in de binnenstad. Bijna elk tijdperk heeft zijn sporen achtergelaten in de voorgevel. Te zien zijn metselwerk en muurankers uit de laat-middeleeuwen. In de vroege 17e eeuw is het huis ‘gemoderniseerd’ met diverse renaissance elementen. In 1776 kocht de stadssecretaris Mr. Jan Both Hendriksen het huis. Sindsdien staat het huis bekend als Secretarishuisje. De kenmerkende 18e eeuwse schuiframen en de voordeur met de mooie rococo knop dateren uit deze tijd. In de 19e en 20e eeuw raakte het huis in verval. In 1953 kwam het huis in bezit van de gemeente Amersfoort en werd het gerestaureerd door architect Royaards. Het huis wordt momenteel verhuurd aan stadsbewoners.
Provincie:
Tag(s):