vrijdag, 7. november 2008 - 23:20

Amoah schiet NAC naar koppositie

(Elfvoetbal) NAC Breda mag zich wederom dé koploper van de Eredivisie noemen. De ploeg van trainer Robert Maaskant wist vrijdagavond met 2-0 van De Graafschap te winnen.

De eerste helft in Doetinchem was er één om snel te vergeten. Het was vooral De Graafschap dat in balverlies grossierde. De thuisploeg kreeg nog wel een goede mogelijkheid op de openingstreffer. Een prima voorzet van Jason Oost werd door Mark Bloemendaal te gehaast op doel geschoten. De kleine aanvaller, die debuteerde in de Eredivisie, zag zijn poging in de grote handen van doelbewaker Jelle ten Rouwelaar verdwijnen.

De resterende veertig minuten van het eerste bedrijf werden gedomineerd door de bezoekers. Het vele balbezit van de geelhemden resulteerde niet in een regen aan kansen. NAC kwam slechts een aantal keer met prima combinatiespel in het vijandelijke strafschopgebied, maar had moeite een eindstation te vinden. In de persoon van Kees Kwakman kreeg NAC, na twintig minuten, de beste mogelijkheid tot dan toe. Een voorzet van de vliegensvlugge Ellery Cairo werd door Kwakman rakelings naast het doel gekopt. Het lukte de Bredase formatie niet om de stugge Doetinchemse defensie voor rust uit elkaar te spelen. Onder aanvoering van uitblinker Steve de Ridder kon De Graafschap nog wat speldenprikjes uitdelen. De getructe aanvaller was een plaag voor de statische verdedigers Patrick Zwaanswijk en Rob Penders. De Belg kreeg weinig steun van zijn medespelers, waardoor zijn prima acties keer op keer in schoonheid strandde.

De beginfase van de tweede helft was het leukste deel van de wedstrijd. Een snoeiharde pegel van Oost zeilde rakelings over het doel van sluitpost Ten Rouwelaar. Luttele seconden later was het clubtopscorer Matthew Amoah, die met afstandschoten tot twee keer toe doelman Erik Heijblok op zijn weg vond. Na de korte opleving belandde het duel weer in rustig vaarwater.

De ploeg van trainer Henk van Stee werkte hard, maar het ontbeerde de Doetinchemmers simpelweg aan kwaliteit om het duel naar de hand te zetten. Het stugge NAC werd steeds dominanter, maar moest tot een kwartier voor tijd wachten, totdat clubtopscorer Matthew Amoah het op zijn heupen kreeg. De bal kwam na een ware scrimmage voor de voeten van Joonas Kolkka. De Fin versnelde en trok de bal voor het doel. De uitdraaiende voorzet werd door de spits, vlak voor de doellijn, binnengekopt.

Na de voorsprong deed De Graafschap er alles aan om alsnog een punt binnen te slepen. Het slotoffensief van de Superboeren leverde niet het gewenste resultaat op. Diep in blessuretijd bepaalde Amoah de eindstand op 2-0.

De twee goals van de kleine Ghanees bezorgden NAC voor minimaal één dag de koppositie in de Eredivisie. De Graafschap staat zestiende en moet hopen dat de concurrenten geen punten behalen.