dinsdag, 17. juni 2008 - 13:07

Amsterdam gaat fiets-surveillanten opleiden

Amsterdam

Handhavers uit de stadsdelen Zuidoost, Oost-Watergraafsmeer en Westerpark zijn gezamenlijk opgeleid tot fietssurveillanten. Ook andere stadsdelen zullen deze zogenaamde biketeams gaan inzetten. Op 18 juni volgt een afsluiting van de cursus in het Westerpark.

Fietssurveillance is een effectieve manier van handhaven die handhavers in staat stelt op plekken te komen die minder goed bereikbaar zijn voor de auto. Gebieden zoals het park, winkelcentra en evenementen vormen voor de fietssurveillanten geen enkel probleem. Handhavers te fiets begeven zich onder de mensen en zijn daardoor gemakkelijker aanspreekbaar. Bovendien hebben fietssurveillanten een breder zichtsveld dan in de auto.

Handhavers te fiets worden ingezet voor de gebruikelijke milieuhandhavingstaken zoals huisvuil, zwerfvuil en hondenoverlast. Op momenten dat extra toezicht gewenst is kunnen deze handhavers op afroep snel ter plekke zijn. Voor bewoners zijn ze duidelijk te herkennen aan hun uniform met op de rug het woord 'Handhaving'.
Op 18 juni wordt ’s middags de cursus afgesloten met een fietsdemonstratie. Er zal onder andere een “verdachte� door een biketeam worden aangehouden.

Amsterdam is volop bezig met de professionalisering van de handhaving met als inzet een veilige en leefbare stad. De cursus Fietssurveillance is één van de vele opleidingen die de daarvoor opgerichte Handhavingsacademie verzorgt. De Handhavingsacademie draagt daarmee bij aan eenduidige 'Amsterdamse stijl van handhaven' die voor burgers helder en herkenbaar is.
Provincie:
Tag(s):