vrijdag, 11. juli 2008 - 10:41

Amsterdam in de running voor WK roeien onder 23 jaar

Amsterdam

Amsterdam gaat voor de organisatie van het Wereldkampioenschap Roeien onder 23 jaar in 2011. De Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB) geeft aan een goed gevoel te hebben over de toewijzing van dit internationale topsportevenement aan Amsterdam. Dit heeft de gemeente Amsterdam vrijdag laten weten.

Tijdens het FISA-congres op 25 juli 2008 zal de FISA Council bekend maken welke stad de organisatie van het evenement WK onder 23 krijgt toegewezen.

Wethouder Carolien Gehrels: ‘Ondanks de zware concurrentie denk ik dat Amsterdam een goede kans maakt. In 2005 werd eenzelfde WK met groot succes op de Bosbaan georganiseerd. Om de faciliteiten die in het Amsterdamse Bos voor de roeisport gecreëerd zijn optimaal te benutten heb ik samen met de KNRB de ambitie om grote internationale roei-evenementen op de Bosbaan te blijven organiseren. Het streven is dan ook om uiteindelijk een Wereldkampioenschap Senioren naar Amsterdam te halen’.

Roeien belangrijke sport voor Amsterdam
Naast atletiek en voetbal is roeien een belangrijke sport voor Amsterdam. Het voldoet aan alle criteria die ten grondslag liggen aan de selectie focussporten in het sportplan 2009-2012. Het NOC*NSF erkent roeien volledig als topsportonderdeel.

Bovendien is de roeisport voor Nederland traditioneel belangrijk en een interessant onderdeel op de Olympische Spelen. In Beiing strijden maar liefst 28 roeiers van Amsterdamse verenigingen om de Olympische titels. Bovendien maken 4 Amsterdamse roeicoaches deel uit van de technische staf.

Onderwijs
In Amsterdam is topsport en talentontwikkeling sterk verweven met het onderwijs. Daarom wenst Amsterdam dit jaar nog het Centrum van Topsport en Onderwijs (CTO) te realiseren. De KNRB heeft toegezegd met maar liefst 5 fulltime opleidingsprogramma’s in dit CTO-concept te willen participeren.

Dit betekent dat alle nationale (jeugd)selecties, die zich in het Olympisch Trainings Centrum (OTC) op de Bosbaan voorbereiden op internationale evenementen (WK, Olympische Spelen), trainen, wonen, studeren en/of werken in Amsterdam.
Provincie:
Tag(s):