woensdag, 27. augustus 2008 - 20:03

Amsterdam krijgt Jan Wolkers tuin

Amsterdam

Amsterdam krijgt een Jan Wolkerstuin. Wethouder Marijke Vos (Groen) heeft hiervoor 200.000 euro beschikbaar gesteld. De Jan Wolkerstuin is een postuum eerbetoon aan de schrijver die veel Nederlandse kinderen vanuit zijn achtertuin de schoonheid en het avontuur van de natuur liet zien.

Een stad als Amsterdam heeft niet veel wilde natuur. Deze tuin zal Amsterdamse kinderen de mogelijkheid bieden om de natuur op een speelse manier te ontdekken. Of zoals de schrijver zelf ooit zei: “Het waterleven is voor een kind fantastisch. Je ziet kinderen altijd langs sloten lopen, salamanders vangen, kikkers, kikkervisjes. Dat is een enorme leerschool.�

"Natuur ondekken"
Wethouder Marijke Vos: “Ik wil zoveel mogelijk Amsterdammers, het liefst al van jongs af aan, in contact te brengen met groen en natuur. Er wordt in Amsterdam dan ook hard gewerkt om nieuwe parkjes aan te leggen en het groen meer toegankelijk te maken.

De Jan Wolkerstuin komt in een buurt met veel kinderen die de natuur nu op een speelse en spannende manier kunnen ontdekken in deze nieuwe tuin met heuvels, riet, stromend water en gevarieerde beplanting.�

Polanenstraat, Westerpark
De Jan Wolkerstuin komt in de Polanenstraat in stadsdeel Westerpark. Momenteel is er een speeltuin op deze locatie met veel verharding. De uitvoering van deze speeltuin start over ongeveer een jaar.

Het ontwerp
Peter Ulle, stedenbouwkundig ontwerper bij stadsdeel Westerpark, ontwierp de tuin. In een ruime hoek van de binnentuin zullen heuvels worden aangelegd.

Water
Op een van de heuvels zal een waterelement staan waarmee de kinderen kunnen spelen. Het water stroomt vrij naar beneden, een beetje modder er omheen mag. Kronkelige houten palen zullen klimtorens vormen waarin kinderen naar hartenlust kunnen spelen.

Kleine paadjes geven toegang tot de verschillende delen van de tuin. Op één deel komt riet te staan, wat een spannend effect heeft in de stedelijke omgeving. Verdere beplanting moet nog worden uitgekozen.

Vlinders
Uitgangspunt is dat kinderen geprikkeld worden en de natuur ontdekken waarbij ook wordt gekeken naar de ecologische effecten. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor planten die vlinders aantrekken, of die heerlijk geuren of een sterk wisselend seizoenbeeld kennen.
Provincie:
Tag(s):