woensdag, 8. oktober 2008 - 18:09

Amsterdam vraagt aandacht voor donorregistratie

Amsterdam

Vanwege het tekort aan orgaandonoren zullen Amsterdammers gewezen worden op de mogelijkheid om donor te worden. Amsterdammers ontvangen met ingang van oktober 2008 het donorformulier bij de herinneringsbrief die de gemeente standaard verstuurt bij het bijna verlopen van paspoort of rijbewijs. Dit heeft de gemeente Amsterdam woensdag 8 oktober bekendgemaakt.

Er is nog altijd een tekort aan donoren in Nederland. Eén van de oorzaken is dat te weinig mensen zich als donor laten registreren in het Donorregister.

De gemeente Amsterdam heeft besloten het donorformulier direct bij de herinneringsbrief verloopdatum reisdocumenten mee te sturen. Het gaat om 160.000 aanschrijfbrieven per jaar.

Met de verspreiding van het donorformulier hoopt Amsterdam bij te dragen aan een stijging van het aantal donoren in Nederland. Het ministerie van WVS financiert de donorformulieren.

Het ministerie van VWS heeft in 2006 aangegeven dat er te weinig donoren zijn en heeft de hulp van de gemeenten ingeroepen. Er is gestart met een proef in 16 gemeenten om bij de uitgifte van reisdocumenten donorformulieren te overhandigen en te onderzoeken welke respons dit op zou leveren.

De proef toonde aan dat de hoogste respons wordt behaald in de variant waarbij de registratiedocumentatie wordt meegestuurd bij de brief van de gemeente aan de burger over het verlopen van de geldigheidsduur van paspoort of rijbewijs.
Provincie:
Tag(s):