maandag, 17. november 2008 - 13:10

Amsterdammers vinden voldoende rust in de stad

Amsterdam

De meerderheid van de inwoners van Amsterdam kan een rustige plek in hun woonomgeving vinden. Dat blijkt uit een onderzoek van de gemeentelijke Dienst Onderzoek en Statistiek (O+S) naar de beleving van stilte in de stad. Duizend Amsterdammers werkten aan dit onderzoek mee.

De helft van de ondervraagden vindt dat ze in een rustige buurt woont. De Europese Richtlijn Omgevingslawaai is de directe aanleiding voor het onderzoek en voor de bijhorende actie 'Stille Plekken'.

De helft van de ondervraagden vindt dat ze in een rustige buurt woont en 82% kent een stille plek in de woonbuurt. In het centrum zijn dat er wat minder, maar ook daar weet 63% een rustige plek te noemen. Het meest genoemd werden: het Begijnhof, gevolgd door het Vondelpark, de Sloterplas of het Sloterpark, en het Westerpark.

De helft van de respondenten bezoekt de genoemde plek wekelijks. In 95% gaat het om groene of waterrijke gebieden. Overigens weet 20% van de ondervraagden geen stille plek te noemen. Stille plekken worden belangrijk gevonden: 75% hecht eraan.

De behoefte aan stilte en rust is vooral afhankelijk van leeftijd: jonge mensen hechten minder waarde aan
stilte in de buurt of de stad dan mensen van middelbare leeftijd en ouder.

Bij jonge mensen speelt de dagelijkse drukte wel een rol in de waardering voor rust: jonge mensen met een druk leven vinden stilte belangrijker dan jonge mensen met genoeg vrije tijd.
Provincie:
Tag(s):