maandag, 11. augustus 2008 - 18:08

Amsterdamse politie succesvol met gezichts-herkenning software

Amsterdam

Politie Amsterdam-Amstelland voert als eerste politiekorps in Nederland software voor gezichtsherkenning in na een proefperiode waarin met succes een aantal verdachten werd geïdentificeerd. Dit heeft de politie maandag laten weten.

De software wordt gebruikt bij het opsporen van niet geïdentificeerde verdachten door het vergelijken van gezichtsfoto’s, uit bijvoorbeeld cameratoezicht of vervalste identiteitsbewijzen, met foto’s uit de FotoConfrontatieModule van de politie.

Het systeem toont vervolgens een lijst van mogelijke matches. Daarnaast biedt het systeem de mogelijkheid om extra zoekcriteria zoals lengte, leeftijd en geslacht in de zoekopdracht mee te geven zodat de kans op het vinden van de juiste persoon verder wordt vergroot.

Deze oplossing voor gezichtsherkenning is gerealiseerd in samenwerking met ICT-dienstverlener Logica. Praktijk Praktijkproeven hebben aangetoond dat gezichtsherkenning toepasbaar is bij het opsporen van verdachten. Van het onderzochte beeldmateriaal in 68 lopende onderzoeken, leidde dit in 9 gevallen tot een daadwerkelijke aanhouding.

Reinder Doeleman, Programmamanager Informatiegestuurde Politie bij de Amsterdamse politie zegt: "Met dit systeem kunnen we onze fotodatabase veel beter benutten dan voorheen en dat binnen enkele seconden. Daarbij is het van doorslaggevend belang dat de beeldkwaliteit van het aangeboden materiaal verder wordt verbeterd�.

“In de praktijk blijkt die kwaliteit nog wel eens tekort te schieten door verouderde camerasystemen en een verkeerde opstelling van camera's. Daarom zijn ondernemers in onze regio al opgeroepen om nog eens kritisch naar de cameraopstelling te kijken als die in hun bedrijf aanwezig is. Het zou mooi zijn als de politie dit systeem landelijk kan inzetten. Enkele politieregio's hebben daarvoor al interesse getoond."
Provincie:
Tag(s):