woensdag, 9. juli 2008 - 9:11

Amsterdamse politie zet internet in tegen overvallers

Amsterdam

De Amsterdamse politie hoopt met de vandaag gelanceerde nieuwe site www.overvallersgezocht.nl een nieuw wapen te hebben in de strijd tegen het stijgend aantal overvallen in Amsterdam. Op deze site zijn foto- en videobeelden van overvallers en overvallen te zien, gemaakt door beveiligingscamera’s van de betrokken ondernemers.

Korpschef Bernard Welten
‘Slachtoffer worden van een overval is één van de naarste dingen die je kan overkomen. Wij van de politie Amsterdam-Amstelland doen er alles aan om de dader zo snel mogelijk te arresteren. Wij vragen u om ons te helpen het aantal overvallen terug te dringen. Op deze site staan foto's en filmpjes van overvallers. Als u verdachten herkent neem dan telefonisch contact met ons op of vul het tipformulier in. Met uw informatie kunnen we overvallers aanhouden en nieuwe overvallen voorkomen’.

Met deze woorden doet Korpschef Bernard Welten een oproep aan de bezoekers, van de woensdag 9 juli gelanceerde site www.overvallersgezocht.nl, om te reageren wanneer zij één of meerdere overvallers op de foto’s en filmpjes op de site herkennen.

Op de site staan 17 foto’s en filmpjes waarop daders van overvallen zijn te zien. Reeds 2 van deze overvalzaken zijn inmiddels opgelost.

’Nieuwe ontwikkeling’
De politie Amsterdam-Amstelland gaat ervan uit dat de nieuwe site tips zal opleveren, op basis waarvan overvallers kunnen worden aangehouden en overvallen kunnen worden opgelost. Volgens hoofdcommissaris Bernard Welten is de nieuwe website het begin van een nieuwe ontwikkeling, waarbij het internet en burgers vaker worden ingezet om misdrijven op te lossen.

Welten: “Het internet wordt voor vele doeleinden gebruikt en is ook een prima middel voor de opsporing. Het voegt een extra dimensie aan het politiewerk toe en zal in de toekomst beslist nog allerlei andere mogelijkheden bieden. Want als het voor overvallen kan, dan kan het ook voor andere misdrijven�.

Kernteam Overvallen
De internetsite is een product van het Kernteam Overvallen, dat hoofdcommissaris Bernard Welten in maart j.l. heeft ingesteld om nieuwe wegen te bewandelen in de strijd tegen het stijgende aantal overvallen.

In overleg met OM
Voor de website worden overigens de bestaande regels voor de landelijke opsporingsberichtgeving gebruikt. Eén en ander is in overleg met het Openbaar Ministerie tot stand gekomen. Op de site bestaat ook de mogelijkheid om een RSS-feed aan te vragen.

Tips doorgeven aan de politie
Er zijn drie manieren om tips en informatie door te geven: 1. Rechtstreeks inbellen via 020-5593600 (Regionaal Service Center van de politie Amsterdam-Amstelland) 2. Via een emailbericht dat onder het desbetreffende bericht staat. 3. Via de meldlijn M 0800-7000.

Oproep aan ondernemers
De politie Amsterdam-Amstelland roept ondernemers op om hun bedrijven van betere beveiligingscamera’s te voorzien, en ze op plaatsen te hangen die in het geval van een overval het beste beeld opleveren. De afgelopen periode zijn de buurtregisseurs bij ondernemers langs geweest om hen hierover van tips te voorzien.

Criminaliteitsbeheersing Amsterdam
Er wordt daarbij nauw samengewerkt met het Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam (PCA). Het PCA kan ondernemers ook adviseren over het verkrijgen van subsidies voor een betere beveiliging.

De website www.overvallersgezocht.nl is ook te benaderen via de algemene website van de politie Amsterdam-Amstelland: www.politie-amsterdam-amstelland.nl
Provincie:
Tag(s):