dinsdag, 15. januari 2008 - 13:29

Anti-Wilders actie op De Uithof

Utrecht

Leden van de Internationale Socialisten hebben dinsdagmiddag op De Uithof anti-Wilders posters uitgedeeld. De actie is bedoeld tegen Wilders de voorman van de Partij Voor de Vrijheid. Op de posters staat een afbeelding van een sigarettenpakje met daarop een foto van Wilders en de tekst 'Extremist - brengt u en de samenleving ernstige schade toe'.

De actie is zonder incidenten verlopen. Zaterdag houdt men een actie op de Stadhuisbrug in het centrum van Utrecht.

Up-date Posters; Het Openbaar Ministerie Amsterdam is van oordeel dat de posters die dit weekend in beslag zijn genomen niet beledigend zijn. De betrokken personen zullen niet worden vervolgd.

Dit weekend werden op een tweetal plaatsen in Amsterdam posters in beslaggenomen en werden verdachten aangehouden op verdenking van belediging. Aanvankelijk was het Openbaar Ministerie van oordeel dat de posters sterk leken op posters die eerder leidden tot een veroordeling wegens belediging. Op die grond werd door het OM besloten tot inbeslagname en aanhouding.

Bij die andere posters ging het echter om belediging van een bevolkingsgroep. De heer Wilders wordt op de posters in Amsterdam met dezelfde bewoordingen aangeduid als die bevolkingsgroep.

Aanvankelijk leken de posters zich ook te richten tot de persoon Wilders. Ons nader oordeel is echter dat de posters zich richten tegen de uitlatingen van de heer Wilders.

De heer Wilders is een landelijk bekend politicus. Verwacht kan worden dat reactie komt op zijn standpunten. Deze posters vallen in die context onder de vrijheid van meningsuiting.

Hoewel aanvankelijk de verdenking van belediging bestond, moet geconcludeerd worden dat die niet overeind blijft en zal niemand van de betrokkenen worden vervolgd.
Provincie:
Tag(s):