maandag, 15. september 2008 - 19:03

Anticonceptie is maatwerk!!

Utrecht

Hoewel bijna nergens zo weinig meisjes en vrouwen ongewenst zwanger worden als in Nederland, kunnen meer ongewenste zwangerschappen worden voorkomen door inspanningen van overheid, hulpverlening, voorlichters en farmaceuten meer op elkaar af te stemmen.

Bij de preventie van ongewenste zwangerschap hebben verschillende partijen een rol. In de eerste plaats natuurlijk de mannen en vrouwen die (voorlopig) geen kinderen willen. Zij hebben hun eigen ideeën en overtuigingen over seksualiteit, voortplanting en anticonceptie.

Hulpverleners willen de best passende anticonceptiemethode verstrekken aan hun cliënten, maar gaan daarbij soms teveel uit van hun eigen voorkeuren of komen pas in beeld op het moment dat er al iets is misgegaan. Voorlichters, zoals docenten die seksuele vorming geven, hebben niet altijd kennis van alle beschikbare anticonceptiemiddelen, het gebruik en hun voor- en nadelen.

De feiten op een rij:
• 69% van de vrouwen gebruikt betrouwbare anticonceptie.
• Bij 27% van de pilgebruiksters gaat er wel eens iets mis.
• Per jaar laten 8,6 van elke 1.000 vrouwen van 15-44 jaar een abortus uitvoeren. Het abortuscijfer is hoger onder allochtone dan onder autochtone vrouwen.
• 11,2 van elke 1.000 tieners wordt per jaar zwanger, dit aantal daalt de laatste jaren.
Categorie:
Tag(s):