woensdag, 27. augustus 2008 - 10:13

ANWB Alarmcentrale verwerkt 700.000 noodoproepen

Den Haag

De ANWB Alarmcentrale heeft tijdens de vakantieperiode (1 juli tot eind augustus) 4 % meer hulp geboden aan Nederlandse vakantiegangers in buitenland.

De hulp aan auto’s en caravans met pech steeg fiks. Het aantal hulpverleningen aan personen daalde licht. De 700 Alarmcentrale medewerkers verwerkten bijna 700.000 noodoproepen.

Het zomerseizoen kende een vliegende start. Door de grote hulpvraag in de aanloop naar de echte vakantie piekweken had de ANWB het idee dat zij deze zomer zou uitkomen op een groei van 10 tot 15% hulpverleningen. De piekweken waarbij alle regio op vakantie waren bleken iets minder druk dan verwacht. De zomer 2008 laat voor de ANWB een groei van 4% van de buitenlandse hulpverlening zien.

Gedurende de zomermaanden heeft de ANWB Alarmcentrale met haar callcentrum in Assen en de steunpunten in Lyon, München, Barcelona en Athene bijna 700.000 telefonische hulpaanvragen verwerkt. Iets meer dan de helft betrof hulpvragen uit Nederland waarbij hulp van de ANWB Wegenwacht gevraagd werd.

De drukste dag in het callcentrum in Assen was 21 juli met ruim 14.000 noodoproepen.

Opvallend deze zomer is dat de hulpverlening in Spanje en Grieken land is gestegen. Het duidt er op dat Griekenland en Spanje weer meer toeristen trekken, terwijl er minder mensen naar Turkije gaan. Het aantal hulpverlening daar nam wat af ten opzichte van vorig jaar.

Het aantal voertuig-hulpverleningen in Duitsland en de haar omringende landen wijst op een toegenomen populariteit van dit deel van Europa. Kroatië en Hongarije zitten als toeristenlanden duidelijk in de lift.

Frankrijk en Duitsland zijn de toppers in de voertuighulpverlening. Beide landen zijn enerzijds belangrijke vakantiebestemmingen voor de Nederlanders maar zijn ook de transit landen van vakantiestromen naar het zuiden en het oosten. Het aantal voertuig-hulpverleningen In Duitsland steeg met 11%. De hulp in de landen Oostenrijk en Italië steeg met 7%, Zwitserland met 14% en Kroatië steeg maar liefst met 23%.

De voertuig-hulpverleningen in Frankrijk met ruim 9100 pechvoertuigen was iets minder dan vorig jaar. De stijgende hulp aan voertuigen wordt toegeschreven aan een forse uitbreiding van het aantal leden met Wegenwacht Europa Service.

Door de lage dollarkoers trekken meer Nederlanders naar de Verenigde Staten. De hulpvragen stegen met 23%.

De ANWB Alarmcentrale heeft ruim 400 voertuigen minder uit het buitenland hoeven te repatriëren. Het repareren ter plaatse heeft in de hulpverlening dit jaar nog meer aandacht gekregen. De Wegenwachten die de ANWB heeft gestuurd naar verschillende toeristengebieden in Frankrijk en rond het Gardameer hebben veel auto’s ter plaatse kunnen repareren. Ook de wegenwachten van het technisch expertise centrum, toegevoegd aan de Alarmcentrale, slaagden er vaak in om, op afstand, met actieve reparatiebegeleiding van buitenlandse garages en door snelle levering van onderdelen uit Nederland, auto’s ter plaatse gerepareerd te krijgen.

Het aantal doden die in het buitenland vielen te betreuren is niet gestegen ten opzicht van vorig jaar. Toch is het dit jaar anders. De dramatische ongevallen op de weg en die in de bergen met dodelijke slachtoffers hebben grote indruk achtergelaten bij de medewerkers van de Alarmcentrale.
Provincie:
Tag(s):