dinsdag, 8. april 2008 - 15:53

Apeldoorn viert bevrijding

Apeldoorn

De Stichting Bevrijding ’45 en de Vereniging Oud Apeldoorn hebben in gezamenlijk overleg het programma opgesteld voor de viering van de bevrijding van Apeldoorn op 17 april. Op die stralende voorjaarsdag in 1945 trokken de bevrijders ’s ochtends vroeg over het kanaal Apeldoorn binnen.

De Vereniging Oud Apeldoorn viert gewoontegetrouw de bevrijding met een bijeenkomst rond de Apeldoornse Sluis. Daar is in 2000 een monument opgericht dat is geadopteerd door de Prinses Margrietschool uit Zevenhuizen. De kinderen van groep 7 zingen het Bevrijdingslied (geschreven door Evert Kroon) en lezen zelf geschreven gedichten voor. Voormalig KSG docent Jan Heerze leest een verhaal voor dat handelt over de bevrijding. De muziekvereniging Eendracht verleent medewerking. Het programma begint om 11.00 uur.

In de avonduren (aanvang 19.30 uur) is het eerst de beurt aan de Stichting Bevrijding ’45 die het bevrijdingsfeest toespitst op de rol voor de jeugd. De kinderen worden ontvangen in de KSG en lopen samen loco-burgemeester R. Metz naar het Oranjepark.

Het bevrijdingsvuur wordt door de lopers van atletiekvereniging AV’34 naar het Oranjepark gebracht. Evenals de Canadese bevrijders 63 jaar geleden, komen zij via de Zutphensestraat en Deventerstraat vanuit Wilp.
Het wordt door de loco-burgemeester ontstoken. Tijdens de bijeenkomst worden door de leerlingen van de basisscholen bevrijdingsballonnen opgelaten. Ook hier dragen kinderen zelf geschreven gedichten voor.

De finale van deze Bevrijdingsdag komt ’s avonds voor rekening van de Vereniging Oud Apeldoorn met een feest in de KSG aan de Molleruslaan. Muzikale medewerking wordt verleend door de Big Band Apeldoorn. Er wordt een film vertoond over de bevrijding en voorts kunnen tal van foto’s uit die tijd worden bekeken. De zaal gaat om 19.45 uur open.
Provincie:
Tag(s):