donderdag, 27. maart 2008 - 22:17

APM Terminals en Havenbedrijf Rotterdam werken samen op R&D-gebied

Rotterdam

APM Terminals en Havenbedrijf Rotterdam (HbR) hebben gisteren een vijfjarige samenwerkingsovereenkomst ondertekend om te komen tot innovaties in de containeroverslag.

De belangrijkste doelstellingen van de samenwerking zijn het ondersteunen van milieuvriendelijke, proactieve terminalplanning- en exploitatieprocedures en het verhogen van de productiviteit en efficiency van activiteiten in en rondom terminals.

Daarnaast moet het gebruik van terreinen worden geoptimaliseerd en de bekendheid worden vergroot van de belangrijke rol die containerterminals spelen bij het creëren van werkgelegenheid en welvaart in zowel de mondiale, nationale, regionale als lokale economieën.

“Wij streven ernaar om samen toonaangevend in innovatie te zijn�, aldus APM Terminals’ Vice President John Verschelden. “Het gaat hier om een volstrekt natuurlijke alliantie tussen een van ‘s werelds beste containerhavens – de grootste in Europa – en APM Terminals’ Global Terminal Network met zijn 50 terminals in 31 landen en vijf continenten; ons bereik is wereldwijd, evenals onze doelstellingen en wij willen dit ook laten gelden voor onze onderzoeksprojecten en de daaruit voortvloeiende positieve uitkomsten.�

“Globalisering en economische groei zorgen voor een structurele toename in het vervoer van goederen�, aldus Hans Smits, president-directeur van HbR. “Als Havenbedrijf willen wij deze ontwikkeling optimaal ondersteunen door het verhogen van de productiviteit van bestaande terminals in onze haven, door ervoor te zorgen dat nieuwe terminals zo efficiënt mogelijk worden opgezet, en door tegelijkertijd de duurzaamheid van de logistieke processen te maximaliseren. Economische groei en duurzame ontwikkeling moeten gelijk opgaan.�

Op grond van de overeenkomst zullen wereldwijd onderzoeksprojecten uitgevoerd worden, gericht op containerterminal best practices ten behoeve van het milieu, duurzaamheid, veilig­heid, ladingbeveiliging, kostenbesparingen, intermodaal transport, integratie van logistieke ketens en informatiebeheer. Jaarlijks zullen vijf projecten uitgevoerd worden bij de huidige terminal van APM Terminals in Rotterdam (overslag in 2007 ruim 2,6 miljoen TEU) en de toekomstige terminal van APM Terminals op Maasvlakte 2 (start aanleg najaar 2008). Dit moet het startschot zijn van een nieuwe generatie milieuvriendelijke havens en tevens een voorbeeldterminal op het gebied van innovatie en duurzaamheid.
Provincie:
Tag(s):