maandag, 28. juli 2008 - 16:21

Appie Kamps haalt de gekste fratsen uit

Beers

Appie Kamps uit het brabantse Langenboom haalt de gekste fratsen uit met honden en paarden. Overal ter wereld. Zondag stond hij met zijn showteam in Beers, bij het jaarlijkse Tuigpaardenconcours.
Een hond op de rug van een paard laten liggen. Paarden laten zitten. Drie kleine hengsten onder een merrie laten staan. Samen met een paard onder een zeil kruipen.

Appie Kamps (68) en zijn showteam laten allerlei trucs met honden en paarden zien. Ook zoon Robert (34) uit Zeeland doet mee. Net als zijn vader is hij opgegroeid in het bijzijn van dieren.

Hoewel vader en zoon zonder zichtbare schroom de trucs met de dieren uitvoeren, ze zijn er wel bewust mee bezig. Want wat ze doen, is niet zonder risico. Neem het paard. " Paarden zijn vlucht- en schrikdieren. Die kunnen onverwachte bewegingen maken. Trappen, bijvoorbeeld", zegt Appie.

Toch vertrouwen dierenmenner en paard (of hond, of geit, of schaap) elkaar blindelings.

Het is als met mensen: je moet een bepaalde klik hebben."
. Je moet eigenlijk in het dier kruipen."

Als die vertrouwensband tussen mens en dier er is, zoekt Kamps de grens op.

Nee! Dit kun je niet uit een boekje leren.. En dat begon eigenlijk met de vos van Appie, op negenjarige leeftijd. "Ik wilde een hond, maar mijn moeder was nogal zuinig. En wilde de hondenbelasting niet betalen. Toen kreeg ik een vos. Reintje, een welpie, met de ogen nog dicht. Dat vond ze prima. Ik nam Reintje mee naar school. Het dorp praat er nog over, hoe mak dat beestje was. "

Op zijn achttiende ging de nu gepensioneerde hondentrainer zelf de hondenbelasting betalen. Dus kocht hij een hond. En nog een. En nog een. De rest is bekend: Appie Kamps' leven staat haast volledig in het teken van dieren. Net als zijn vader leeft Robert Kamps voor de dieren.
Provincie:
Tag(s):