maandag, 15. september 2008 - 16:19

'Arbeidsproblemen in de Zorg'

Rotterdam

55% van alle werknemers in de zorg vinden dat zij niet kwalitatief en kwantitatief voldoende zorg kunnen bieden doordat er grote arbeidsproblemen zijn. Dit blijkt uit een onderzoek dat uitgevoerd is door Nu ’91; de beroepsvereniging van de verpleging en de verzorging.

Deze problemen, zoals een tekort aan personeel, leiden tot een enorm hoge werkdruk.

Fatima Talbi, PvdA gemeenteraadslid: “Dit is een vicieuze cirkel. Wanneer de arbeidsdruk toeneemt zullen mensen eerder een baan in een andere sector zoeken. Dit leidt tot leegloop in de zorg, waardoor de werkdruk toeneemt en de kwaliteit van de zorg naar beneden keldert.�

Talbi komt regelmatig in contact met zorgwerkers die het niet meer zien zitten. Talbi: “Deze zorgwerkers rennen zich de poten uit het lijf, draaien extreem lange dagen en moeten vaak op onregelmatige tijden werken. Zelfs dan hebben zij geen tijd meer voor extra zaken zoals een vriendelijk woord. Dit doet zorgwerkers pijn, want wanneer je dit beroep hebt gekozen heb je een roeping en dan wil je meer geven dan net aan de basale zorg.�

Het feit dat de salarissen van het management van verpleging- en verzorgingstehuizen sterk stijgen zonder dat de salarissen van de ‘handen aan het bed’ daarvan meeprofiteren steekt Talbi. “Iemand die zorg nodig heeft niks aan een duurbetaalde directeur. Het geld van het management is beter besteed aan het personeel ‘op de vloer’.

Talbi vraagt het Rotterdamse college van b&w een groot onderzoek in te stellen naar de knelpunten op de arbeidsmarkt van de zorg. Zij vraagt hierbij ook aandacht voor de managementsalarissen.
Provincie:
Tag(s):