zaterdag, 16. augustus 2008 - 18:55

Argentinië stuurt Oranje naar huis

(Elfvoetbal) Het Nederlands olympisch voetbalelftal is er niet in geslaagd de halve finales van de Olympische Spelen te bereiken. De ploeg van bondscoach Foppe de Haan speelde een prima tweede helft tegen de leeftijdsgenoten van Argentinië, maar vergat op de juiste momenten toe te slaan. Na een 1-1 gelijkspel, maakte Angel Di Maria in de verlenging uiteindelijk het winnende doelpunt voor de Zuid-Amerikanen: 2-1.

Man van de wedstrijd was Lionel Messi. De aanvaller van FC Barcelona nam zijn team bij de hand en toonde zich een ware plaaggeest voor Erik Pieters, die speelde vanwege de schorsing van Kew Jaliens. De kersverse PSV'er had zijn handen vol aan de snelle flankspeler. Het was dan ook geen toeval dat het Messi zelf was, die halverwege de eerste helft de openingstreffer in de touwen schoot. Na een knappe versnelling door de Oranje-defensie, liet de Argentijn doelman Kenneth Vermeer met een hard schot kansloos: 1-0.

Tien minuten voor rust, en geheel tegen de verhouding in, kwam Nederland verrassend op gelijke hoogte. Een hard schot van Evander Sno belandde via de Argentijnse defensie voor de voeten van Otman Bakkal, die plotseling oog in oog met doelman Alfredo Ustari stond. De middenvelder hield het hoofd koel en schoof simpel binnen: 1-1.

In het tweede bedrijf liet Oranje haar beste spel tot nu toe zien. Vooral in de eindfase werd Argentinië van het kastje naar de muur gestuurd. Dat leverde uiteindelijk een niet te missen kans op voor Royston Drenthe, na een uitstekende steekpass van Jonathan de Guzman. De linkspoot van Real Madrid mikte vrij voor het doel echter hoog over en bracht de kans daarmee om zeep.

Het bleek een dure misser, want in de verlenging wisten de mannen van De Haan het goede spel geen vervolg meer te geven. Een prachtige steekpass van Messi op Angel Di Maria werd Oranje uiteindelijk fataal. De Benfica-aanvaller liep slim weg van zijn bewakers en liet Vermeer met een lage schuiver buitenkant voet voor de tweede maal kansloos: 2-1.

In de halve finale wacht Brazilië als tegenstander voor Argentinië. De Goddelijke Kanaries wonnen eerder op de dag met 2-0 van Kameroen.