donderdag, 6. november 2008 - 10:26

Arrestatieteam maakt einde aan gijzeling en marteling

Amsterdam

Een Arrestatieteam van de politie Amsterdam-Amstelland heeft een einde gemaakt aan de gijzeling en marteling van een Roemeen in een woning in Amsterdam Zuidoost. Zes verdachten, vijf mannen en een vrouw, zijn daarbij vorige week aangehouden. Het motief ligt vermoedelijk in een niet voltooide harddrugsleverantie. Familie van het slachtoffer werd onder druk gezet om losgeld te betalen. Dit maakte de politie donderdag 6 november bekend.

De politie kwam de zaak op het spoor nadat Ipol in Zoetermeer vanuit Roemenië was getipt. De Quick Response Unit (een specialistische eenheid) van de dienst Regionale Recherche werd ingeschakeld. Met de informatie uit Roemenië en zowel technische als tactische bevindingen raakte het onderzoek in een stroomversnelling. Een observatieteam kreeg zicht op een pand waar de gegijzelde en de verdachten zich zouden moeten bevinden.

Inmiddels was duidelijk dat de familie van het slachtoffer onder druk werd gezet. Zij kreeg via internet filmpjes aangeleverd, waarop te zien was dat het slachtoffer ernstig werd gemarteld. De man werd geslagen en geschopt, en werd onder meer bedreigd met een gloeiend hete strijkbout. Om een eind aan de marteling te maken, besloot de officier van justitie en de leiding van het Quick Response Team om direct invallen te plegen.

Een arrestatieteam viel de woningen op Klieverink en de Albert Camuslaan binnen. In één van deze woningen werd het slachtoffer en vier verdachten aangetroffen. In de tweede woning werden twee verdachten aangetroffen. Het slachtoffer is op zondag 26 oktober gegijzeld en werd op woensdag 29 oktober bevrijd. Vier van de zes verdachten zijn vrijdag 31 oktober voorgeleid bij een rechter-commissaris en in bewaring gesteld.
Provincie:
Tag(s):