vrijdag, 11. juli 2008 - 11:04

Artsen starten onderzoek naar behandeling huidkanker

Maastricht

Artsen van het academisch ziekenhuis in Maastricht (azM) starten een onderzoek naar de behandeling van huidkanker. De onderzoekers richten zich op de behandeling van het basaalcelcarcinoom (BCC). Dit is in Nederland het meest voorkomende type huidkanker, meldt het azM.

Het basaalcelcarcinoom (BCC) is een vorm van huidkanker die ontstaat uit de cellen in de onderste (of basale) laag van de opperhuid. Het BCC bestaat uit verschillende types, waarvan het oppervlakkige (superficiële) type de laatste jaren steeds vaker voorkomt.

De meest voorkomende aanwijzing voor een superficieel basaalcelcarcinoom is een rode schilferende verandering op de huid of soms een zweertje dat niet geneest en makkelijk bloedt. De plekjes kunnen variëren in grootte van enkele millimeters tot enkele centimeters. Meestal geven ze weinig klachten. Het superficieel BCC zaait nooit uit, maar blijft wel doorgroeien wanneer het niet wordt behandeld.

De grootste oorzaak voor het ontstaan van een superficieel BCC is overmatige zonblootstelling en het gebruik van zonnebanken. Huidartsen besteden veel aandacht aan het voorkomen van, het vroegtijdig opsporen en het behandelen van het BCC en andere vormen van huidkanker.

Het azM en enkele andere ziekenhuizen in Limburg en Noord-Brabant zijn gestart met een omvangrijk onderzoek naar de behandeling van het superficieel BCC. Huidartsen van deze ziekenhuizen onderzoeken welke therapie het beste is om deze vorm van huidkanker op zowel korte als op lange termijn te bestrijden, welke therapie de minste bijwerkingen geeft en leidt tot het mooiste cosmetische resultaat.
Provincie:
Tag(s):