woensdag, 23. april 2008 - 18:23

Asbest op schoolplein in Almere

Almere

De gemeente Almere laat het aangetroffen asbest op het schoolplein van Pro Almere aan de Klipgriend in Almere Haven op woensdag 23 en donderdag 24 april verwijderen. Het gaat volgens de gemeente om een gebonden vorm van asbest dat zich bevindt in het materiaal van de fundering van een muurtje op het schoolplein. Dit heeft de gemeente woensdag bekendgemaakt.

Naar verwachting worden de werkzaamheden vrijdag afgerond. Er is geen gevaar voor de gezondheid. De direct omwonenden zijn vandaag geïnformeerd met een bewonersbrief.

Opknapbeurt schoolplein
De gemeente Almere werkt aan het opknappen van het schoolplein van Pro Almere. Tijdens de werkzaamheden is een muurtje op het schoolplein afgebroken. Door de werkzaamheden ontstond het vermoeden dat er stukjes asbest zaten in de fundering van het desbetreffende muurtje. De gemeente heeft de werkzaamheden meteen stilgelegd en het wettelijke protocol in werking gesteld.

Geen gevaar
Het gebied is dinsdagmiddag direct afgezet. Laboratorium Oesterbaai heeft de situatie bekeken en onderzocht. De resultaten zijn dat het gaat om een gebonden vorm van asbest dat zich bevindt in het materiaal van de fundering van het muurtje. De luchtmetingen in de directe omgeving hebben uitgewezen dat er geen asbestvezels in de lucht aanwezig waren. Er is geen enkel moment gevaar voor de gezondheid geweest.

Planning werkzaamheden verwijderen asbest
Een speciaal bedrijf heeft dinsdagmiddag het gebied opgeruimd en al het losse puin speciaal afgevoerd. Vandaag, woensdag 23 april, worden de restanten van het muurtje opgeruimd met de asbestdeeltjes. Tevens wordt het afgezette gebied verkleind tot het gebied rondom het muurtje.

Donderdag 24 april verwijdert de gemeente ook de grond onder het muurtje. De gemeente neemt geen enkel risico en verwijdert alle grond en de onderliggende fundering. In overleg met Pro Almere is besloten om de school t/m donderdag te sluiten. Op deze manier kunnen we snel de werkzaamheden afronden.

Verbod asbest
Het muurtje op het schoolplein is gebouwd in de jaren 80. Sinds 1 juli 1993 geldt er een verbod op het gebruik van asbesthoudende materialen. Voor deze tijd mochten deze materialen gebruikt worden. Bij beschadiging kan er dan asbest vrijkomen. De aangetroffen asbest werd in die tijd gebruikt voor bekistingsmateriaal en pijpen die vooral onder de grond werden geplaatst.
Provincie:
Tag(s):