donderdag, 18. december 2008 - 20:48

Assen heeft nog altijd top-ziekenhuis

Assen

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) behoorde in 2007 nog altijd tot de Top-10 van beste ziekenhuizen in Nederland, aldus het gerenommeerde onderzoeksbureau Roland Berger. Bovendien is de Intensive Care-afdeling in het Asser ziekenhuis een meer dan prima afdeling, waarvan de kwaliteit onomstreden is.

Een aantal jaren geleden werd het WZA door onderzoeksbureau Roland Berger uitgeroepen tot het beste ziekenhuis van Nederland. Er waren en zijn vele ranglijsten in omloop, maar dat was toen toch reden voor een bescheiden feestje. In de jaren daaropvolgend zakte het WZA een beetje weg, maar sinds 2007 is de opgaande lijn weer ingezet. Hoewel Roland Berger geen ranglijst meer maakt (alleen een top-5 wordt nog genoemd), blijkt, zo deelde het onderzoeksbureau desgevraagd mede, dat het WZA vorig jaar de top-10 weer binnenstormde. Dat is nog altijd een resultaat om trots op te zijn.

Vorige week barstte ineens de publiciteit los over intensive care-afdelingen die onder de maat zouden zijn. Het WZA werd uiteraard niet genoemd, maar dergelijke berichten hebben wél invloed. Negatieve publiciteit, veelal naar aanleiding van rapporten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, zorgen ervoor dat ziekenhuizen in een kwaad daglicht worden gesteld, ook als ze dat absoluut niet verdienen. De mindere resultaten van een enkeling stralen af op de grote meerderheid die zijn zaakjes wél prima voor elkaar heeft. Dit leidt tot onrust onder personeel en, erger nog, patiënten. En daar is, zeker in het geval van het WZA, geen enkele reden voor. Het WZA beschikt al heel lang over de vereiste intensivisten (gespecialiseerde intensive care-artsen) en de gehele IC/CCU afdeling is een goed geleide en soepel draaiende afdeling van het ziekenhuis. Dat geldt ook voor de Spoedeisende hulp: het WZA was één van de allereerste ziekenhuizen in Nederland waar zeven dagen per week, 24 uur per dag speciaal opgeleide SEH-artsen aanwezig zijn.

Uit alle vergelijkende rapporten die er over de wereldwijde gezondheidszorg zijn verschenen, blijkt dat in Nederland de gezondheidszorg op een enorm hoog peil staat. Betekent dit dan dat er niets meer te verbeteren is in de Nederlandse gezondheidszorg? Nee, dat betekent het niet. Verbeterprocessen en de zoektocht naar meer kwaliteit gaan altijd door en zijn ook noodzakelijk. Misstanden moeten worden aangepakt. Maar het is daarom nog niet noodzakelijk de gehele Nederlandse gezondheidszorg over één kam te scheren en net te doen alsof in Nederland sprake is van wijd verspreide wantoestanden, want doet doet de waarheid wel erg veel geweld aan.
Patiënten uit Assen en wijde omgeving hoeven zich helemaal geen zorgen te maken. Het WZA is veilig, vertrouwd en dichtbij.
Provincie:
Tag(s):