donderdag, 17. juli 2008 - 11:44

Audi en Mercedes rukken op in Top10's zuinige auto's

Den Haag

De nieuwe modellen van Audi en Mercedes zijn ‘met stip’ binnengekomen in de TOP10’s van Zuinige auto’s voor het 3e kwartaal van 2008. Audi heeft met de benzine-A3 (1.4 T FSI S-tronic) en zowel de benzine- als de diesel-A4 (Limousine 2.0) hoge noteringen bereikt in de klassen ‘middelgroot’ en ‘groot’; de diesel-A3 was al eerder de TOP10’s binnengekomen.

Mercedes heeft met de C180 (Kompressor Blue Efficiency) een topper in de grote benzineklasse; de C200 (Blue Efficiency) doet het goed bij de grote diesels.

ANWB, WNF en Stichting Natuur en Milieu brengen elk kwartaal nieuwe lijsten uit van de zuinigste benzine- en dieselauto’s binnen een aantal klassen om particulieren en (lease)bedrijven te helpen bij het maken van een klimaatvriendelijke en kostenbesparende keuze.

Ten opzichte van het 2e kwartaal kennen de klassen ‘middelgroot diesel ’ en ‘groot diesel’ (alle standaard van een goed roetfilter voorzien) de meeste wijzigingen. In beide TOP10’s zijn drie nieuwe zuinige auto’s opgenomen die onlangs op de Nederlandse markt zijn gekomen. De klasse ‘middelgroot diesel’ (met roetfilter) telt nu, na de Seat Cordoba, zeven auto’s met een identieke CO2-emissie, waaronder drie nieuwelingen: de Fiat Bravo 1.6 Multijet, de Hyundai i30 en de Seat Leon. De grens om in de TOP10 ‘middelgroot diesel’ te komen is hiermee verlaagd van 125 naar 120 gram CO2 per kilometer.

Modellen die door het kabinet aangemerkt zijn als ‘zeer zuinig’ zijn in de TOP10’s voortaan beter herkenbaar. De motorrijtuigenbelasting (MRB) voor deze auto’s bedraagt de helft van het normale tarief. Leaserijders die de auto meer dan 500 kilometer privé gebruiken hoeven slechts 14% in plaats van 25% van de cataloguswaarde op te geven als ‘bijtelling’ bij het inkomen. Een keuze voor deze auto’s kan dus financieel interessant zijn.
Categorie:
Tag(s):